Напишете дума/думи за търсене

Седем от най-важните изобретения в историята

Ежедневният ни живот зависи от редица инструменти и уреди.
Цялата структура на днешното общество зависи от поредица от изобретения.

Не може да включим всички най-важни изобретения в историята в един списък. Затова сме събрали само няколко от тях, част от които са едновременно подценени и приемани за даденост.
Годините им на създаване са референтни, тъй като има интензивни дебати за това кога и кой ги е изобретил.

1. Колелото (3500 г. пр.н.е.)
Месопотамците изобретили колелото около 3500 г. пр.н.е.
Доказателства за създаването му обаче са намерени и в Източна Европа, Индия и Китай. Първите колела са инсталирани на грънчарското колело. Едва 300 години по-късно те са били използвани за транспорт.

Флейтата, иглите за шиене, въжетата, тъканите платове, кошниците и лодките са само няколко изобретения, предшестващи изобретяването на колелото.

2. Компасът (200 г. пр.н.е.)
Династията Хан изобретява компаса около 200 г. пр.н.е. Първоначално е изобретен като инструмент за гадаене и едва при династията Сонг, повече от хиляда години по-късно, е приложен като навигационен инструмент. Това е едно от четирите велики изобретения на Китай.

Китайците открили, че ако окачат магнитен камък, така че да се върти свободно, той винаги сочи към магнитните полюси. По това време е бил използван за избор на места, на които да се строят къщи, за избор къде да се отглеждат култури и за намиране на редки скъпоценни камъни.


3. Барут (900 г. сл. Хр.)
По време на династията Тан барутът е изобретен около 900 г. сл. Хр. Първата формула е спомената в Taishang Shengzu Jindan Mijue - текст от 808 г. Въпреки това било направено позоваване на изобретение със същите свойства много преди това. Алхимикът Уей Боянг споменава ясно подобно съединение около 142 г. сл. Хр.

Ранните състави на барута са силно запалими. В началото той е бил използван като вид огнехвъргачка.

4. Банкноти (900 г. сл. Хр.)
Въпреки че първите хартиени пари се появяват по време на династията Танг през 7 век (тогава под формата на записи на заповед), истинските хартиени пари се появяват едва през 960 г. По това време правителството на Сонг нямало достатъчно мед за сечене на монети и избира да издава банкноти за общо обращение.

Първоначално тези хартиени пари са били емитирани от частни компании и едва през 1120 г. централното правителство произвежда свои собствени хартиени пари с държавен печат. Неконтролираното издаване на книжни пари скоро води до епизоди на инфлация. Идеята за банкнотите пристига в Европа благодарение на изследователи, включително Марко Поло и Уилям от Рубрук.

5. Лупа (1300 г. сл. Хр.)
Фрай Салвино Д'Армате се смята за изобретател на очилата около 1300 г. сл. Хр. Разбира се, те са предшествани от дълга история, която започва от изобретяването на лупата до първите текстове за оптиката. Въпреки че може да изглеждат несъществени, лупите са едно от най-важните изобретения в историята.

Днес те позволяват на хиляди хора да четат, докато някога са били луксозни предмети, използвани само от аристократи или религиозни фигури. Тяхното изобретение предизвиква революция, която води до усъвършенстване на телескопа и последващото изобретяване на микроскопа.

6. Електричество (1800 г. сл. Хр.)
Изобретяването на електричеството обединява поредица от фигури -Хъмфри Дейви, Уорън де ла Рю, Джоузеф Уилсън Суон и Томас Алва Едисън. Александър Лодигин патентова версия на електрическата крушка с нажежаема жичка през 1874 г., а през същата година Хенри Удуърд и Матю Евънс получават канадски патент за лампа с въглеродни пръти.

Британският химик сър Джоузеф Уилсън Суон изобретява електрическата крушка.

7. Антибиотици (1900 г. сл. Хр.)
Първият по рода си антибиотик, Салварсан, е изобретен през 1910 г. Благодарение на тези лекарства всяка година се спасяват животи на милиони хора, а продължителността на живота е удължена от прилагането им средно с 23 години. До средата на 50-те години на миналия век медицината преживява златния век на антибиотиците и оттогава се наблюдава намаляване на разработването на нови алтернативи.


По-обективен списък на най-важните изобретения в историята трябва да включва стотици елементи. Има хартия, печатна преса, парна машина, двигател с вътрешно горене, телефон, автомобил, самолет, полупроводници и интернет. Всъщност това са само част от изобретенията, белязали преди и след ерата в историята на цивилизацията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X