Напишете дума/думи за търсене

Боряна Герасимова: Женското здраве е във фокуса на нашата дейност

Боряна Герасимова е основател на Re:Gena. Тя е едно от емблематичните женски лица на персонализираната медицина в България. В ролята си на предприемач в света на биотехнологиите и активен пациентски застъпник е ангажирана със създаването на работещи решения, съобразени с генома, в сферата на здравната грижа и превенция у нас. В центъра на работата й и множеството доброволчески инициативи, които подкрепя, е темата за женското здраве.

- Защо решихте да градите кариера в сферата на биотехнологиите?

 - Интересът ми се зароди заради битката ми с онкологично заболяване – диагноза, която получих едва на 26-годишна възраст. Търсейки отговор на въпросите „Защо на мен?“, „Можех ли да се предпазя?“ и „Какво следва за мен от тук нататък?“, разбрах, че пътят към възстановяване на здравето ми минава през изследване на гените ми и опознаване на начина, по който тялото ми работи. Това познание ни помага да следваме ефективна стратегия за здраве, дълголетие и превенция на заболявания чрез таргетирани промени в храненето, суплементацията, терапията и начина на живот. Аз получих моята диагноза преди 12 години. По това време в България не се предлагаха достъпни решения в областта на персонализираната медицина и реших, че искам да променя това. Посветих се изцяло на тази мисия и комбинирайки моята IT експертиза в партньорство с част от най-добрите генетични лаборатории в света, с екипа ми от специалисти започнахме да разработваме серия от доказано работещи решения за здравна грижа и превенция, съобразени с генома.

- Какво по-точно представляват услугите, които разработвате?

- Ние провеждаме ДНК изследвания и цялостни програми, които целят да помогнат на хората да подобрят грижата за здравето и външния си вид, съобразявайки я с особеностите на своите гени. Чрез информацията, до която им даваме достъп, и незаменимата последваща подкрепа от специалисти в различни сфери, които са сертифицирани да създават режими и програми, съобразени с ДНК, ние им помагаме да повлияят негативните предразположения, закодирани в генома им, да направят ефективна превенция на редица здравни рискове и трайно да трансформират начина, по който се грижат за себе си. Услугите ни адресират широк спектър заболявания, включително метаболитни, автоимунни, онкологични, сърдечносъдови, гинекологични и други. Друга част от тях целят подобряване на контрола върху теглото, фертилитета, дерматологичната грижа, както и психичното здраве, за да се постигне трайна промяна в отношението към тялото и грижата за него.

- Как женското здраве се оказа във фокуса на бизнеса ви и инициативите, които подкрепяте?

- В началото не делях проблемите, за чието разрешаване искам да помогна, на мъжки и женски. В хода на работата обаче се оказа, че у нас има голяма нужда от адекватни инструменти както за превенция, така и за лечение и облекчаване на симптомите, свързани с протичането на част от най-разпространените сред дамите заболявания. Това не е изненада – в България, както и в световен план здравната грижа, свързана с качеството на живот при жените, има значителни дефицити. Болките им все още са сериозно подценявани и техният дискомфорт много често остава неглижиран. Лично минах през това в периода, когато симптомите ми, свързани с рака, бяха тълкувани месеци наред от различни специалисти като хипохондризъм, преди диагнозата да ми бъде поставена. А в Re:Gena ние го видяхме по най-категоричния начин – чрез дамите, които стигаха до нас, след като години се бяха борили с дискомфорта и болките при ендометриоза, тиреоидит на Хашимото и много други широко разпространени днес проблеми. Услугите, които в Re:Gena създадохме, за да адресираме тази категория заболявания, скоро започнаха да дават реални резултати и ползата от тях, както и интересът от страна на клиентките ни подтикнаха да фокусираме усилията си именно в тази посока.

- По какъв начин решенията, които предлагате, са от полза на дамите, които искат да подобрят здравето си?

- В гените ни е закодирана ключова информация за начина, по който работят телата ни, включително как обработват различни нутриенти, как реагират на определени упражнения, от какви витамини и минерали се нуждаят. Отчитайки тези детайли, дамите могат да планират храненето, двигателния си режим и дори медикаментозната си терапия по най-добрия начин, така че да предотвратят настъпването на здравословни проблеми, към които имат генетично предразположение. А ако такова вече е налице – да забавят прогресията му максимално дълго във времето и да намалят тежестта на симптоматиката, която го придружава. Това е много ценна възможност при заболявания като ендометриоза и тиреоидит на Хашимото например, които обичайно протичат с множество странични ефекти, силен дискомфорт, а при ендометриозата – и с изключително силни болки. Важно е дамите да знаят, че в голяма част от случаите неприятните усещания могат да бъдат ограничени, ако адресират адекватно нуждите на организма си и спецификите на конкретното заболяване. Главна роля в този процес имат специалистите, които планират терапията, съобразена с генома, и проследяват лечението. Това е и причината в Re:Gena постоянно да работим в посока разрастване на екипа ни с квалифицирани, обучени за работа с изследванията експерти, в т.ч. лекари генетици, диетолози, ендокринолози, АГ специалисти, физиотерапевт, спортен психолог и треньор.

  • Ключови думи:
X