Напишете дума/думи за търсене

Емоции, които отслабват имунната система

Това, което мислите и най-вече това, което чувствате, влияе на имунната ви система. Някои емоциил като постоянна мъка, ви отслабват, което ви прави по-уязвими към определени заболявания. Поне това показват последните научни изследвания.
Вие сте това, което се случва в живота ви. Следователно, знанието как да регулирате, управлявате и да се справяте с тези състояния на емоционален дискомфорт може да промени всичко и да насърчи по-добро качество на живот.

Емоциите играят важна роля в регулирането на телесните системи, които влияят на здравето.

Учените са открили, че хората с по-положително емоционално разположение обикновено са по-здрави.

Емоциите, които отслабват имунната система
Изследване, проведено през 2018 г., установи, че преживяването на негативно валентни емоции влияе върху функционирането на имунната система. Проучване, проведено от Пенсилванския държавен университет, обяснява, че някои състояния, като постоянна тревожност, предизвикват общ възпалителен отговор.

В това проучване Дженифър Греъм-Ингеленд и колегите й обясняват, че възпалителният процес възниква като част от имунния отговор. Подобно е, когато тялото ви реагира на инфекциозен процес, счупена кост или кожна рана. Вашият мозък, в случай на емоционален дискомфорт, открива заплаха - нещо, от което да се защити и активира този възпалителен механизъм.

Съвсем очевидно е, че това, което се случва в ума ви, има незабавен ефект върху вашето здраве. Сега обаче има все повече доказателства за това как фактори като стрес или тъга променят мозъчната дейност и отслабват имунитета в дългосрочен план.


Биомаркери в кръвта: страданието оставя следа
Изследователите открили, че когато човек се справя ден след ден с безпокойство, тъга или мъка, нещо се променя в тялото му. Един прост кръвен тест е всичко, което е необходимо, за да видите как биомаркерите на възпалението се повишават.

Вашето тяло реагира на емоциите с отрицателна валентност. Ако лошото настроение се проточи с дни или седмици, мозъкът ви го възприема като нещо, върху което тялото ви трябва да действа. След това се активира описаният възпалителен процес. Ако не намерите облекчение и болката е постоянна, имунната ви система ще отслабне.

Слабата имунна система, свързана с психологически дискомфорт, повишава риска от сърдечни заболявания. Освен това може да се появи диабет или дори автоимунни заболявания.

Емоциите, които разболяват
• Постоянна тъга.
• Мъка, чувство на заплаха и страх и натрапчивата идея, че всичко ще се обърка.
• Постоянен стрес, който продължава седмици.
• Гняв, раздразнителност и неудовлетвореност, които се поддържат с течение на времето.

Това са видовете емоции, които влияят на вашия имунен отговор.

В интерес на истината, изследователите подозирали, че може да има връзка между префронталния кортекс и имунната система. Тази връзка ще се управлява от сложна хормонална система, като хипофизата, хипоталамуса и надбъбречните жлези.

Говоренето и изливането на емоциите е първата стъпка към намаляване на въздействието на това, което ви тревожи.


Обръщане на действието на вредните емоции
Нерегулираните емоции могат да ви разболеят. Те повишават чувствителността ви към настинки, грип или обездвижващо главоболие. Те също така увеличават риска от инфаркт, ако поддържате начин на живот, доминиран от стрес и постоянен натиск.

Въпреки това добрата новина е, че има механизми за намаляване на възпалителния отговор на тялото. Една от тях е психологическата подкрепа. Проучване, проведено от Държавния университет в Сан Диего (САЩ), анализира 56 клинични проучвания с повече от 4060 участници. Учените установили, че индексът на цитокините или провъзпалителните маркери е намален.

Няма да ви навреди да използвате собствените си стратегии, когато се окажете обхванати от неудобни емоции. Някои техники, като решаване на проблеми, ви позволяват да се изправите лице в лице с това, което ви тревожи, така че да не се окажете, че се давите в проблемите си. Включването на релаксация, медитация или основни стратегии за емоционално регулиране в ежедневието ви ще ви позволи да намалите и по-добре да канализирате тези ситуации. Ключът е да действате и да не се пускате по течението. Трябва да се научите как да се справяте с болката на живота, за да не се влоши здравето ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X