Напишете дума/думи за търсене

Това масло помага при изгаряния и грип

Маслото от чаено дърво е сред най-употребяваните етерични масла в света, защото стимулира имунната система. То се получава от листата на диворастящия храст Melaleuca alternifolia в Австралия. Има бледожълт цвят и приятен аромат като на евкалиптовото.

Полезно е при акне и при изгаряния

Маслото се използва за локално лечение на акне. При болно гърло се прилага като гаргара с разтвор от вода, няколко капки масло и 2 ч.л.сода за хляб, без течността да се поглъща. Използва се и при изгаряния, защото има антисептичен ефект и предотвратява вторична бактериална инфекция на поразената кожа. Необходимо е да се съхранява в тъмни шишета с капкомер, които намаляват достъпа на светлина и въздух.

При грип

Помага при грип, хрема, синузит, простудни или белодробни усложнения, като няколко капки се слагат във вряща вода и парите се вдишват.

При гъбични инфекции на краката се прави баня с топла вода, в която е добавено масло от чаено дърво. Използва се и за масаж, при мускулни натоварвания, мускулна треска, възпалени сухожилия и болезнени стави.

За поддържане на личната хигиена

Няколко капки, добавени към шампоана, подобряват състоянието на кожата на главата, намаляват проявите на себорея, правят кожата и косъма по-еластични. При намазване върху кожата има ефект на репелент срещу ухапвания от насекоми.

Маслото от чаено дърво е приложимо за употреба в домакинството като силен дезинфектант и антисептик. Приготвянето на разтвор от литър вода с 20 капки масло почиства повърхности в банята и предотвратява появата на плесени и мухъл. Дори може да се добавят няколко капки в пералнята за дезинфекция на дрехите.

Важно!

Маслото от чаено дърво се използва само за външна употреба и не е подходящо като хранителна добавка за прием през устата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X