Напишете дума/думи за търсене

Защо на някои хора им е трудно да кажат „Обичам те“?

Има много хора, на които им е по-лесно да кажат „харесвам те“, отколкото „обичам те“. Въпреки че чувствата им към околните може да са дълбоки, им е трудно да ги изразят на глас. Защо е това?
Тези две думи, които са вдъхновение зад стотици песни, поеми и филмови сценарии, често могат да се окажат доста проблематични.

Дори тези слова да не са казани, те трябва да бъдат демонстрирани. Има безкрайно много начини да разкриете нежните си чувства. Всички обичаме да ни казват, че сме обичани.
Някои хора смятат, че в тези времена на „течна” любов и крехки връзки, думите „Обичам те“ почти никога не се казват. Това е така, защото това показва желание за поемане на ангажимент, който някои индивиди просто не искат да поемат. Затова е по-лесно, по-просто и дори по-малко вредно да прибягвате до класическото „Харесвам те“.

Личностите, на които им е трудно да кажат „обичам те“, обикновено притежават уникални психологически характеристики.

Начинът, по който сме отгледани
Има хора, които никога не са чували „обичам те“ от родителите си. Много деца са отгледани в среда с дефицит на емоционална комуникация. В тези ситуации техните емоции не се потвърждават и чувствата им постоянно се потискат и сдържат.

Проучване, проведено от Университета на Северна Каролина (САЩ), подчертава този факт. Това изследване предполага, че социално-емоционалните умения на родителите определят дали детето е повече или по-малко умело в изразяването на своите емоции.

Нашите възпитателни модели могат да ни определят по много начини. Следователно, ако никой никога не ни е казвал, че ни обича, става наистина трудно за нас да го кажем на глас.

Страхът да не бъдеш уязвим
Много хора, на които им е трудно да кажат „Обичам те“, вярват, че изразяването на тези думи означава уязвимост. Те приемат, че изразяването на това, което чувстват на глас, ги прави крехки. Освен това често са несигурни и смятат, че би било доста прибързано да изкажат това, което чувстват.

Те са личности, на които им е трудно да се отворят емоционално към другите. Това е така, защото са прекарали целия си живот, скрити зад броня и защити, с които да се предпазят.

Хора, които не искат да се обвързват
Както стана ясно, има хора, които избират да кажат „Харесвам те“ вместо „Обичам те“ . Тази практика обикновено се използва от онези, които се опитват да избегнат обвързване. Въпреки че те може и да са влюбени, но не искат или не са подготвени за солидна връзка. Вместо това те избират диалогично жонглиране в това, което казват и изразяват.

„Харесвам те“ ясно показва, че има привличане и че те се наслаждават на вашата компания. Въпреки това избягват да изразят нещо по-дълбоко, за да избягат от по-солидна връзка или да събудят някакви надежди за бъдещето във вас.

Алекситимия - неспособността да кажете „Обичам те“
Разстройството на алекситимията също може да бъде причина да не казвате „Обичам те“. Това психологическо състояние се определя като ясна трудност при идентифициране и изразяване на собствените емоции. Следователно, страдащите не могат да дадат име на това, което чувстват, и следователно няма да могат да кажат „Обичам те“, дори и да го чувстват.

Не може да кажеш това, което не чувстваш
Има случаи, в които никой не може да изрази това, което не чувства, дори и да иска. Решението да не казваш „Обичам те“, е акт на зрялост и отговорност. Защото не е редно да заблуждавате никого или да будите у него напразни надежди.

Освен това, ако по средата на една връзка осъзнаете, че вашият партньор е спрял да казва тези думи и емоционалната му комуникация е загубила своята интензивност, очевидно е, че любовта му към вас избледнява.

С две думи, трудността да се каже „Обичам те“ понякога това е резултат от възпитание, друг път е просто несигурност или страх, а рядко е нежелание за обвързване.

Каквато и да е причината, винаги е препоръчително да изоставим тези ограничаващи защити и искрено да изразим това, което е в сърцата ни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X