Напишете дума/думи за търсене

Как да дезинфекцираме правилно дървените кухненски прибори

Да се научите как правилно да дезинфекцирате дървени кухненски прибори, е по-важно, отколкото си мислите. Тези артикули се използват при приготвяне на храна затова поддържането им хигиенично чисти е жизненоважно.

Тъй като е порест материал, дървото е склонно към натрупване на бактерии, гъбички и мазнини, което може да повлияе на вашето здраве.
Добрата новина е, че като използвате почистващи продукти, които обикновено се намират в дома, може да поддържате дървените си прибори чисти и безопасни.

Гореща, сапунена вода
Топлата вода е необходима, ако искате да дезинфекцирате дървени съдове. Потопете съда или прибора във вряща вода, това ще помогне за бързо отстраняване на остатъците от храна. Добавете също обилно количество течен сапун или обезмаслител към водата.

След като дървеният прибор е бил потопен за известно време, нанесете малко сапун директно върху него, като го разтриете, за да премахнете напълно всички следи от мазнини и отломки. Накрая го подсушете със суха кърпа, така че дървото да не задържа влага.

Лимон
Използването на лимонов сок ще ви помогне да дезинфекцирате вашите кухненски прибори, както и да премахнете мазнините и лошите миризми. За да ги дезинфекцирате с лимон, натрийте дървото с резени от този плод. Направете това, след като сте отстранили всички остатъци от храна.

След като оставите лимона да действа няколко минути, трябва да го изплакнете обилно със сапун и вода, като повторите процеса, който споменахме по-горе. След като подсушите прибора с мека кърпа, ще забележите, че дървото е по-светло.

Сода бикарбонат
Натриевият бикарбонат се препоръчва за дървени съдове с петна и натрупана храна. Подправката трябва да се разпредели върху прибора и да се допълни с лимон. Оставете да подейства няколко минути и след това втрийте, за да премахнете петната.

Правейки това, вие не само ще премахнете повърхностните остатъци от храна, но и ще елиминирате скритите микроби.

Внимание: не използвайте бикарбонат редовно, защото може да повреди дървото.


Оцет
За да дезинфекцирате дървени прибори с оцет, ще трябва да използвате значително количество. За целта ще ви е необходим съд, където може да поставите и потопите приборите в равни части гореща вода и оцет. След това ги оставете да киснат до 20 минути, за да подейства сместа.

Оцетът спомага за обновяването на дървените повърхности и премахва натрупаните неприятни миризми. Когато ги извадите, измийте ги добре с течен сапун и вода и ги подсушете с мека кърпа. Не ги оставяйте да изсъхнат на въздух, в противен случай влагата може да проникне и да повреди дървото.

Водороден пероксид
Кислородната вода е много полезен за избелване на повърхности и за избягване на инфекции. Тя е идеална за почистване на кухненски прибори и може да се използва често.

В голям съд смесете водороден прекис с вода и потопете напълно дървените си прибори. Може да ги оставите да киснат до 12 часа. Когато ги извадите от съда, ще забележите, че петната от храна са изчезнали. Измийте ги добре с течен сапун и ги подсушете с мека кърпа.

Как да удължите живота на вашите дървени прибори
За да направите това, може да използвате масла като минерални или кокосово, които ще добавят блясък и ще предотвратят увеличаване на порьозността на дървото.

Трябва само да намажете с малко масло целия съд, да го оставите да действа десетина минути и след това да изплакнете обилно с вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X