Напишете дума/думи за търсене

Разликите между пол и джендър

Докато полът е биологично и обективно понятие, джендърът е много по-субективна психосоциална конструкция.

„Бъдете това, което искате да бъдете – бъдете свободни в собствената си кожа, бъдете освободени и се чувствайте красиви и правете това, което искате, без осъждане.“
-Адам Ламбърт-


Пол и джендър
Полът има различни определения. Дефинира се като „органично състояние, мъжко или женско, на животни и растения“, „сексуални органи“ и „набор от същества, принадлежащи към един и същи пол“ (мъжки и женски). Той обхваща набор от генетично дефинирани физически и биологични характеристики, които определят дали едно живо същество е мъжко, женско или интерсексуално.

От друга страна, джендърът е „групата, към която принадлежат човешките същества от всеки пол, разбирана от социокултурна, а не изключително от биологична гледна точка“. С други думи, това няма нищо общо с генетичния късмет на индивида, а с културните представи, свързани с него.

С две думи, полът е биологичното състояние на индивида, докато джендърът е психосоциална конструкция на това, което се очаква да прави човек от определен пол. Той обхваща нагласи, роли, поведение и т.н.

Джендърът включва социално изградени роли, поведение и атрибути, които се считат за „подходящи“ за даден индивид въз основа на неговия биологичен пол. Например да бъдете чувствителни, ако сте жена, или да не плачете публично, ако сте мъж.


Разликите между пол и джендър

1. Социална конструкция срещу биология
Полът включва биологично развити елементи и може да бъде променен само с опериция. Джендърът обаче е социална конструкция, която може да бъде модифицирана, тук се намесват нашите идеи и очаквания.

2. Полът е биологичен, а джендърът е културен
Полът е етикет, който отговаря на биологични характеристики като полови органи, хормони и хромозомна надареност. Джендърът отговаря на нещо културно, на психосоциална конструкция, а не на биология.

3. Полът е обективен, джендърът е субективен
Тъй като полът се определя от обективни (и измерими) биологични характеристики, ние казваме, че това е обективна концепция. От друга страна, джендърът, тъй като не отговаря на обективни биологични характеристики, е много по-труден за измерване. Следователно, това е по-субективно понятие.

4. Джендърът е изключителен за човешкото същество
Друга от разликите между пола и джендъра се отнася до факта, че последното е изключително за хората, докато полът е типичен за всяко живо същество. Следователно, в природата разликата между половете е обща за всички живи същества, които се размножават по полов път.

5. Джендърът може да се основава на стереотипи
Джендърът като социална конструкция често се основава на стереотипи. В действителност ролите на половете често се създават въз основа на социалните стереотипи за това, което се смята за по-свързано с мъжете или жените.
Именно в резултат на стереотипите, свързани със пола, възникват специфични полови роли.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X