Напишете дума/думи за търсене

Пет цитата от Стенли Кубрик

Четенето на някои от най-интересните цитати на Стенли Кубрик не само ни позволява да навлезем в съзнанието на един гений, но и ни помага да разберем по-добре света, в който е живял - този от втората половина на XX век.

Много любители на киното се вълнуват от творчеството му. Той е един от най-влиятелните режисьори в историята на седмото изкуство.

Стенли Кубрик е прекалено отдаден във всичко, отнасящо се до занаята му, режисьор, перфекционист до последния милиметър, способен да доведе до отчаяние и най-търпеливия актьор или сценарист. Той обаче притежава и безспорен талант и ражда някои от най-тревожните и прекрасни филми в киното.

Без съмнение Кубрик никога не е оставял никого безразличен към творчеството му. Той екранизира успешни романи като „Сиянието” и прави уникални интерпретации на различни исторически конфликти с лентите „Спартак”, „Пътища на славата” и „Пълно бойно снаряжение”. Без да забравяме способността му да прави дисекция на човешкия ум, факт, който е очевиден в „Портокал с часовников механизъм”.

Наистина е очарователно да се анализира човешкото същество през очите и мислите на уникален и неповторим човек като Стенли Кубрик, който почина през 1999 г., шест дни след завършването на последния му филм „Широко затворени очи”.

Представяме ви най-добрите цитати на Стенли Кубрик - този уникален филмов режисьор, който знаеше как да отразява най-лошото от човешката душа с прекрасните си филмови адаптации.

Образование
„Мисля, че голямата грешка в училищата е да се опитват да учат децата да използват страха като мотивация“.

Кубрик има чувството, че училищата използват страха като метод на мотивация. Страхът от наказание, от изоставане, от това да бъдеш по-малко умен от другите деца. Той обаче е категоричен, че този метод не работи, тъй като, за да се извлече талантът на един човек, той трябва да бъде насърчаван и разбиран, а не уплашен и сплашен.

Познание и комуникация
„Ако може да говорите достатъчно брилянтно по дадена тема, ще създадете впечатлението, че сте я усвоили“.

Може би Кубрик прави това изявление, защото филмът може да действа като въведение към дадена тема. Брилянтността на една кинолента може да накара зрителя да чете надписите с чувството, че е станал експерт по дадена тема, когато, разбира се, в действителност не е.

Мирогледът във Вселената
„Унищожаването на тази планета не би имало смисъл в космически мащаб“.

Кубрик е бил наясно колко малка е нашата планета във вселенски мащаб. Това е като песъчинка в огромна пустиня.
Но иска ли да каже още нещо? Може би трябва да тълкуваме този цитат в контекста, че не би било толкова лоша идея да омаловажаваме това, което ни се случва, защото невинаги е толкова важно, колкото често ни се иска да вярваме.

Цитати и грешки
„Не обичам да давам интервюта. Винаги има опасност да бъдеш цитиран погрешно или, по-лошо, да цитират точно това, което си казал”.

Всеки прави грешки. Ето защо Кубрик не е фен на изявленията в медиите и се опитва да ограничи публичния си живот, доколкото е възможно. Той се превръща в нещо като отшелник в по-късните години от живота си, напускайки къщата си само за да снима.

Мечтите се сбъдват
„Ако може да се напише или помисли, може да се заснеме“.

Ако може да се измисли, може да се направи. Кубрик несъмнено е известен с отличните си адаптации. Почти всичките му филми са базирани на книги.

Някои добри примери са „Сиянието” от Стивън Кинг, „Бари Линдън”, базиран на „Късметът на Бари Линдън” от Уилям М. Такъри, и „Пълно бойно снаряжение”, базиран на The Short-Timers от Густав Хасфорд.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X