Напишете дума/думи за търсене

Някои любопитни факти за танца

Всъщност танцът е дисциплина, която използва напълно силата на общуване, която притежаваме, благодарение на динамиката на нашите тела.

Танцът, като канал за спонтанно изразяване, има почти толкова дълга история, колкото тази на човечеството. От появата ни като вид, ние използваме телата си, за да изразим нашите идеи и емоции. Подобно на други артистични прояви, с течение на времето танцът се развива и става част от много колективни ритуали, независимо дали са свещени или не.

Хората не са единствените животни, които използват танца, за да изразят себе си. Има няколко вида, използващи движения, които със сигурност могат да бъдат описани като хармонични, особено по време на ритуали на ухажване. Въпреки това само при хората практиката е еволюирала в изкуство, което почти магически използва динамичните възможности на тялото.

Древна Гърция е първата култура, която разглежда танца като артистична дейност. Елините са и първите, които го комбинират с театъра. Твърди се, че Сократ е бил възхваляван от своите съвременници, защото танцувал прекрасно. От друга страна, Платон не притежавал никакво чувство за ритъм и нямал желание да се научи да танцува, за което получил много критики.


Малко любопитни факти за танца
Говорейки за Платон, този велик философ, но нескопосан танцьор, все пак намира време да се заеме с темата за танца. Той твърди, че има три вида: подражателен, атлетичен и подозрителен. Първият е типичен за социалния живот и той го смята за приличен. Вторият търси максимална грация в тялото. Платон обаче смятал, че третият вид насърчава пиянството и излишъка и вярваше, че трябва да бъде забранен.

В Древен Рим е съществувал един изключително любопитен танц. Когато някой умре, опечаленият взема робата на починалия и покрива лицето му с маска. Оплаквачите заставали пред погребалната процесия, а тяхната роля била да представят навиците и действията на починалия, без да казват нито дума. На практика те оставяли телата си да говорят.

През Средновековието има упадък в танца, който възвръща значението си едва през Ренесанса. Първата известна танцова академия е открита във Франция през 1661 г., спонсорирана от Луи XIV, Краля Слънце.

В Африка и Америка танцът е често срещан невербален израз и е свързан както с религиозния, така и със социалния живот.


Любопитни факти за балета
Балетът е най-признатото артистично изражение на танца. Роден е в ренесансова Италия, но достига своя блясък във Франция. Почти от самото начало са разработени петте основни позиции, които остават в сила и до днес. Най-известните творби са „Лебедово езеро“, „Лешникотрошачката “ и „Спящата красавица“ - всички хореографирани от Мариус Петипа - французин, живял по-голямата част от живота си в Русия.

Има два елемента на балета, които са почти митични: известната пачка и балетните обувки. В ранните си дни пачката била гъвкава и стигала до глезените. Смятало се е, че с тази дреха танцьорите ще изглеждат така, сякаш буквално летят по сцената. За съжаление, ранните пачки, предпочитани от танцьорите, не били огнеупорни и на 26 юли 1862 г. пачката на балерината Ема Ливри се запалва на сцената и тя е тежко ранена. По-късно тя почива от раните си.

Що се отнася до балетните обувки, противно на това, което мнозина мислят, те нямат гипсови пръсти, а са направени от картон и плат. Интересното е, че краката на тези, които практикуват балет, са толкова силни, че когато скачат и се приземяват, могат да издържат до три пъти собственото си тегло.

Друг интересен факт е, че танцьор на име Вацлав Нижински успява да скочи на три метра височина, отласквайки се от земята.


Танцът - тази фантастична вселена
Професор Томоюки Ямамото от Института за напреднали науки и технологии в Япония провежда проучване, в което се твърди, че футболистите, които знаят как да танцуват самба, подобряват значително уменията си на терена.

Това дали не обяснява успеха на бразилския футболен отбор или просто притежават естествен ритъм в телата си?

Друго проучване, проведено от Университета на Мисури, твърди,
че танцът е от голяма полза за възрастните хора, защото помага за подобряване на техния баланс. Поради тази причина това е прекрасна защита срещу падания, които са толкова чести при старите хора. Освен това танците насищат кръвта с кислород и поддържат мозъка активен.

Танцът е бил използван и като терапевтично средство по други начини. Всъщност изследванията показват, че това е отлична добавка за облекчаване на страничните ефекти от някои лечения, свързани с рака. Освен това намалява депресията, тревожността и умората, като същевременно редуцира усещането за болка.

Каква необикновен и красив подарък на еволюцията е танцът, нали?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X