Напишете дума/думи за търсене

Маша и Мечока – на монета

Източник: Pixabay

В края на 2021 г. Руската централна банка пусна в обращение възпоменателни монети с образите на Маша и Мечока. Те са с номинали 3 и 25 рубли, едната от тях е изработена от сребро. И са съвсем законно средство за разплащане в държавата… ако бихте искали да си купите нещо с тях, разбира се. Дали това е странно или е съвсем нормално? Прочетете в следващите редове.

Монетата от 3 рубли

Монетата с номинал 3 рубли е сребърна. Има диаметър 39 мм и чисто тегло 31,1 г, а чистота на сплавта е 925. Тиражът е 7 хиляди броя.

На лицевата страна на монетата има релефно изображение на герба на Русия, както и надписи „Руска федерация" и „Банка на Русия". Обозначени са номиналът на монетата, годината на емисия, видът на метала според периодичната таблица на Менделеев, клеймо, търговската марка на монетния двор и масата на благородния метал.

На обратната страна на монетата ще намерите интериора на къщата на Мечока в сребрист релеф, а на този фон героите Маша и Мечока са изобразени в цветове. Над тях стои цветен надпис „Маша и Мечока".

Монетата от 25 рубли

Монетите с номинал 25 рубли са от нескъпоценни материали. Те имат диаметър 27 мм. И от двете им страни по ръба има изпъкнал кант.

На лицевата страна на монетата има същите изображения като на сребърната: релефен герб, надписи „Руска федерация" и „Банка на Русия", номинал, година на издаване. И тук на обратната страна на монетата, разбира се, са изобразени анимационните герои, а в горната част е сложен надпис „Маша и Мечока". Те обаче не във всички случаи са цветни. Тиражът на монетите в монохромен вариант е 850 хиляди броя, а тези с цветно покритие са 150 хиляди.

Причините

Ясно е, че юбилейни монети не се печатат често, нито пък по незначителни поводи. „Маша и Мечока“ обаче се превърна в истинско събитие в целия свят. Филмът се появи на бял свят през 2009 г. и към днешна дата се гледа в повече от 100 държави. Преведен е на над 36 езика, което го прави един от най-успешните детски филми въобще.

През 2020 г. епизод от филма дори влезе в книгата “Световни рекорди на Гинес”. Тогава серията „Маша плюс каша“ получи над 3,4 милиарда гледания в YouTube и стана единственият анимационен клип, попадал някога в топ 5 на най-гледаните клипове в платформата. Всички епизоди на поредицата по онова време имаха общо над 42 милиарда гледания.

  • Ключови думи:
X