Напишете дума/думи за търсене

Империята на "златното момче" Сам Банкман-Фрайд се изпари

Сам Банкман-Фрайд

Само преди няколко седмици Сам Банкман-Фрайд беше смятан за една от най-влиятелните фигури в индустрията на криптовалутите.

30-годишният американец беше любимецът на привържениците на дигиталните активи, натрупал милиарди лично богатство, управлявайки една от най-големите криптоплатформи в света.

Познат във финансовите среди с инициалите си SBF, с характерната си буйна коса и облечен с тениски и къси панталони, той ходеше на публични изяви с държавници като Бил Клинтън и бившия британски премиер Тони Блеър, както и със супермодела Жизел Бюндхен. Банкман-Фрайд също така бързо се превърна в един от дарителите на Демократическата партия в САЩ, като допринесе с 5,2 млн. долара за кампанията на президента Джо Байдън през 2020 г.

След като завършва физика

в Масачузетския технологичен институт, той започва кариерата си като арбитражен търговец в Jane Street Capital. Криптовундеркиндът казва, че искал да прави пари, за да бъде полезен в ефективния алтруизъм - движение, което насърчава хората да дават приоритет на даренията за благотворителни организации.

През 2017 г. той открива криптовалутите и започва да прилага арбитражната си специализация на пазара. По-конкретно, той започва да купува биткойни в САЩ и да ги продава в Япония, печелейки до 10% поради разликата в цените, пише capital.com.

От търговец на Jane Street в крайна сметка успява да изгради криптоимперия, която заедно със собственото му състояние възлиза на около $16 млрд. до началото на ноември, става ясно от индекса на милиардерите на Bloomberg.

По-късно същата година Сам Банкман-Фрайд основава своя собствена фирма Alameda Research за количествена търговия с криптовалута, която осигурява ликвидност на пазарите на криптовалута и цифрови активи.

След това Банкман-Фрайд започва да изгражда своята криптоимперия с борсата FTX, която стартира през май 2019 г. Тя е позиционирана като

борса, изградена от

търговци за търговци

FTX има роден токен, наречен FTT, базиран на блокчейна Ethereum. Борсата се превръща във влиятелна част от архитектурата на криптосвета. През май 2022 г. тя изпревари Coinbase (COIN) и OKX със своя обем на търговия на спот пазара от $89 млрд. На 9 ноември т.г. тя беше класирана от CoinMarketCap като четвъртата по големина борса за спот и деривати.

Банкман-Фрайд продължи да подобрява репутацията си по време на криптосрива това лято. Той спечели имиджа на спасител на криптоиндустрията, когато предостави подкрепа на затруднени компании като кредитора Blockfi и беше описан като "Крипто Пиърпонт Морган".

Състоянието на някогашния 30-годишен милиардер рязко спадна след колапса на търговската му фирма Alameda Research и криптоборсата FTX, писа "Блумбърг”. Тъй като търговците бързаха да изтеглят средства от FTX, Банкман-Фрайд отричаше и каза на инвеститорите, че е убеден, че бизнесът ще бъде спасен, твърди източник, запознат със ситуацията. След като FTX подаде молба за банкрут, той се извини многократно.

"Никой не казваше, че нещо не е наред със SBF" – казва Мариус Чуботариу, съосновател на протокола Hubble, децентрализирана платформа за кредитиране. Колапсът на компанията изненада пазарите, тъй като Банкман-Фрайд беше смятан за основател, разбиращ бизнеса, умел в сключването на сделки, каза той.

Сега основателят на FTX, известен с инициалите SBF, изтрива милиарди от богатството си, а империята му се разпада пред очите на наблюдателите на пазара.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X