Напишете дума/думи за търсене

Какво е възмущавало Лили Иванова и Бадема в СССР?

Емануил Манолов си отиде месец преди да навърши 88 г.

Известният саксофонист Емануил Манолов - Бадема, който почина преди няколко дни, е свирел по концерти с Лили Иванова в СССР. Той прекарва около 10 години в Германия, където първо е в бенда на Леа Иванова и Еди Казасян, а след това си партнирал с немски музиканти.

След като се прибира в България, Бадема става част от групата "Макове", в която била Лили Иванова и с нея пътува най-вече в Съветския съюз.

"С Лили Иванова има концерти в СССР, където тя е била много почитана – спомня си биологът Димитър. – Разказвали са ми, че са били потресени от условията в най-известния хотел тогава. Те били настанени в "Москва", близо до Червения площад.
Този хотел тогава имал репутацията на най-добрия в целия Съветски съюз, но условията били много мизерни. Баща ми и Лили се оплакваха най-вече от тоалетните."

Саксофонистът Бадема бил част и от "Макове" на Лили Иванова.
Саксофонистът Бадема бил част и от "Макове" на Лили Иванова.

След като се отделя от примата, Манолов става солист в Биг бенда на БНР. Стотици са соловите му пиеси, записани за фонда на радиото. Междувременно Бадема ръководел и "Дикси Суинг" – неголям оркестър, с който свирел допреди няколко години. Издали и диск, една от пиесите в който е Lonesome.

"Като човек сред приятелите си беше изключително весел и шеговит с много добро чувство за хумор – обяснява синът му. – Освен джаза, той имаше и хобита, които бяха свързани със спорта – след 40 г. се научи да кара ски, дори стана и ски учител и ме запали и мен, аз станах състезател. Първо беше на "Алеко", а след това в Балкантурист.

Другата му страст беше морето

Освен че бяхме от типичните софиянци, които много ходят на море, постепенно той започна да кара сърф, уиндсърф, така станахме къмпинг семейство и там ме запали и аз станах състезател, а той учител. Това беше през 80-те години. Ходехме на къмпинг "Златна рибка". Моето отиване в Германия беше сбъдване на неговата мечта. Той много плюеше срещу комунизма и България. За съжаление като остаря и здравето му се разклати, от веселия, усмихнат и забавен човек нищо не остана."

"Пее Лили Иванова"
"Пее Лили Иванова"

Така Бадема разнообразява живота си. През зимата е на ски, а през лятото на сърф. Колегите му дори се шегували, че е

най-добрият саксофонист сред спортистите

След около месец Бадема трябваше да навърши 88 години, но съдбата му е отредила друго. Стотици музиканти поднесоха своите съболезнования, а някои дори разказаха истории с него. Един от първите, който писа в профила си за известния саксофонист, бе Калин Вельов.

"Прекрасен човек и музикант е отлетял към рая. Бадема – сочи той. - Спомням си първите ми години на каравана на Градина, неговата беше зад моята. Още се учех да карам сърф и го гледах с удивление как елегантно влизаше от плиткото със своя сърф и излизаше пак там напълно сух. Видя плам в очите ми и накрая на сезона ми подари своя трапец. Пазя го. Говорихме на много теми всеки ден. Невероятен сладур и страхотен музикант. Остават спомените, Бадем!"

А неговите ученици си спомнят с умиление за ценните уроци, които им е давал в джаза.

"Емануил Манолов – Бадема. Моят първи учител по саксофон. Моят вдъхновител – обясни Теодор Цачев. - Никога няма да го забравя. Освен любим изпълнител, беше и невероятен учител. Половината ми урок минаваше в слушане на старите майстори в джаза и обсъждане на чутото. Той знаеше, че

първо трябва да влезе през ушите, за да излезе през саксофона

Караше ме да му нося празни касетки и ми презаписваше джаз, правеше ми и обложката с подробен опис.

Казваше ми, че първо трябва да се науча да свиря като някого, а след това да търся собствен стил - да не откривам топлата вода сам. Усещах истинска грижа. Такова вдъхновение ми даде, че предреши живота ми. Беше изключителен аристократ в музикантските среди.

Артист. Фин, елегантен и интелигентен както в свиренето, така и във взаимоотношенията, в хумора. Надмогнал суетата, изказваше възхищение от много български музиканти. Не спираше да ходи на концерти и изяви на приятелите и учениците си. Диксилендът му беше любим стил, казваше, че е основата на джаза. Когато разбрах, че е починал, сълзите ми тръгнаха спонтанно. Благодаря ти, Бадем!"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X