Напишете дума/думи за търсене

Как да предпазим екрана на своя смартфон?

Източник: Pixabay

Мобилните устройства през последните години започнаха значително да се различават от предшествениците си. Освен параметрите и множеството екстри, които притежават, дизайнът им също се изменя. Те стават все по-леки, с тегло около 200 грама, а екраните им – все по-тънки. Въпреки че повечето модели имат допълнително подсилване на стъкления дисплей, забързаното ежедневие на потребителите на смартфони е предпоставка за нарушаване на техния външен облик и качество на работа. Това създава необходимост от предпазване на екрана.

Защо е нужна защита на дисплея?

Колкото по-тънък е дисплеят на един телефон или таблет, толкова по-податлив е на надраскване, счупване и повреда, вследствие на натиск в твърда повърхност. Екранът е сред най-скъпите части за поправка на един смартфон, затова трябва да бъде предпазен по най-добрия начин. Това е предпоставка за удължаване на неговия работен живот. Протекторите предоставят удароустойчивост от висок клас, а при натиск или удар в твърда повърхност, силата се отнема от устройството и се поема от аксесоара за предпазване. Благодарение на здравината, която те притежават, екранът на телефона ще остане неприкосновен и защитен от повреди.

Стъклени протектори за телефон
Стъклени протектори за телефон

Какви видове защитни средства има?

На световния пазар ще откриете голямо разнообразие от защитни средства за мобилни телефони и таблети. Основно има два вида, които предлагат множество разновидности:

  1. Калъфи – тяхната функция е да предпазват смартфоните и таблетите от удари, счупвания, надрасквания, ожулвания. Има еднолицеви, познати като гръбчета, които обаче оставят екрана без предпазване, и двулицеви, тип тефтер или книга, чиито корици обхващат и предната част на устройството.В зависимост от материала на изработка, могат да бъдат открити силиконови, кожени, коркови, дървени, алуминиеви и комбинирани. Може да избирате сред богато цветово разнообразие.
  2. Протектори – тяхната основна функция е предпазването на дисплея.

Те могат да бъдат както тип фолио, така и от закалено стъкло:

  • фолио моделите са подходящи за предпазване от дребни козметични повреди. Те не оставят лепкави следи по дисплея, дълготрайни са и притежават прозрачност. По никакъв начин не пречат на възпроизвеждането на изображения, филми и видеа. Краищата остават плътно залепени и при правилно съхранение ще останат непокътнати дълго време;
  • стъклените аксесоари за предпазване се произвеждат от специално закалено стъкло, което предоставя еднопластна, двупластна и многопластна защита в зависимост от модела. Тяхната структура наподобява тази на дисплея, което създава приятно усещане при допир. Те са по-твърди от фолиото, по-плътни и предоставят значително по-дълбока и качествена защита срещу натиск и надраскване.

Аксесоарите за предпазване са подходящи както за извити, така и за стандартни екрани, като за първия вид се използват 3D модели.

Как да изберем правилния протектор?

Изборът на правилен протектор за вашия телефон е изключително важен за неговото предпазване. Има няколко фактора, които трябва да съобразите:

  1. Производител – заложете на търговци с добра репутация, опит в бранша, които използват висококачествени материали за изработката на предпазващия артикул.
  2. Изберете точен размер – важно е да знаете с точност марката и модела на устройството, защото от това зависи размера на протектора. Той трябва отлично да съвпадне с големината на дисплея, за да го покрие по прецизен и функционален начин.
  3. Изберете материала, от който предпочитате да бъде изработен вашият протектор – вариантите между фолио и стъкло са почти идентични. Разликата е в това, че стъклените модели са на по-високи цени, но устойчивостта, която предлагат, е много по-голяма.

Взимайки предвид изброените фактори при избора на протектор за телефон, ще намерите най-подходящия за вас. 

  • Ключови думи:
X