Напишете дума/думи за търсене

Експериментът от Харвард, който доведе до появата на терориста Унабомбър

Тед Качински, по-известен като Унабомбър, някога е бил част от MK Ultra - Харвардски експеримент за психологически контрол, субсидиран от ЦРУ. Някои експерти, които са разговаряли с него, твърдят, че притежава един от най-блестящите умове. Интелектът си обаче той използва не за съзидание, а за разруха и терор.
Той изпраща 16 самоделни бомби в знак на протест срещу технологичния прогрес между 1976 и 1995 г. В момента Качински излежава присъда в строго охраняван затвор в Колорадо. Той е там от 1996 г.

Тед е автор и на интензивна епистоларна работа, чрез която разпространява своите идеи – „Манифестът на Унабомбър”.
В интелигентно написания философски текст, който обхваща 64 страници, той говори за индустриалното общество и неговото бъдеще. За това, че неговите бомбени атентати са крайна мярка, но са изключително необходими, за да се привлече вниманието към ерозията на човешката свобода, породена от модерните технологии, които изискват мащабна организация. Свободата е убивана от новите технологии. Тед критикува и системата на образование в Щатите и левичарския начин на мислене в западните общества.

„Има добра причина да вярваме, че примитивният човек е страдал от по-малко стрес и разочарование и е бил по-доволен от начина си на живот, отколкото съвременният човек.“
Тед Качински

Качински е в списъка на ФБР за „най-търсените престъпници“, но все успява да им се изплъзне. На 24 април 1995 г. той изпраща писмо до редакцията на „Ню Йорк Таймс“, в което обещава „да се въздържа от тероризъм“, ако този вестник или „Вашингтон Поуст“ публикуват неговият "Манифест на Унабомбър".

Макар да има много обструкции за публикуването на текста, Министерството на правосъдието на САЩ, заедно с директора на ФБР и главния прокурор препоръчват публикуване в името на безопасността на обществото и с надеждата да бъде разкрит автора. Това бил отчаян опит на властите да накара някой да го идентифицира, като разпознае неговите особени и радикални идеи за западното общество. Документът най-накрая вижда бял свят едновременно в „Ню Йорк Таймс” и „Вашингтон Поуст” на 19 септември 1995 г.

Стратегията се оказва успешна. Качински най-накрая е заловен и осъден след над 20 години разследвания, след трима убити и 11 ранени. Неговата решителност не се колебае и той продължава да предава своята сложна идеология на света.

Неизвестен досега аспект на Качински излезе наяве през 2003 г. Историкът Алстън Чейс публикува разкриващо разследване, което обяснява как Тед е участвал в експеримента на Харвард - MK Ultra, в продължение на почти три години.


Експериментът
На ФБР му отнема повече от 20 години, за да проследи Тед Качински, което го прави едно от най-скъпите в историята. Прозвището Unabomber му се дава от медиите, базирано на неговата методология и неговите цели – университети и авиокомпании. (University and Airline Bomber - (UNABOM).
Теодор Качински започва да учи в Харвардския университет, когато е малко над 15-годишен. Бил доста интелигентен младеж, макар емоционално уязвим и все още твърде млад, за да се справи с това, което щяло да му се случи.

По това време ЦРУ изпълнява своята програма за контрол на ума в този университет, използвайки най-разнообразни техники за тази цел. Тед като участник в експеримента бил подложен на прилагането на вещества, хипноза, електрически шокове и сложни психологически техники.

Макар да имал висок коефициент на интелигентност, той бил лесно манипулиран предвид младостта му.

Как експериментът е повлиял на последващото му престъпно поведение
В отговор на въпроса дали експериментът в Харвард е посадил в него антисоциалното и реактивно семе, довело до производството на няколко бомби и последвалата атака срещу прогреса и технологиите, трябва да кажем, че не става дума за конкретна причина и следствие. Това е така, защото много причини са довели до това поведение в него.

Шизофрения, параноя и антисоциално разстройство на личността са някои от диагнозите, които се опитват да обяснят поведението на Качински.

Качински бил привилегировано дете, което никога не се вписвало в нито една група. Винаги бил най-младият ученик във всяка класна стая, момчето, което се записва в колеж като тийнейджър.

Въпреки това той се сблъсква с малтретиране, презрение, подигравки и става част от правителствена програма, която не му донася никаква академична полза, а вместо това го травмира.
Теорията на Тед, че технологията, далеч от това да бъде помощник, е атака срещу самото човечество, е резултат от експеримента в Харвард и последващите преживявания. Според него хората са роби на всички тези технологични постижения, субекти в консуматорско общество, където индивидите са загубили способността да избират.

След като напуска университета, където работи като преподавател по математика, Качински построява колиба в гората край Линкълн, щата Монтана, и започва да живее като отшелник. Там той разработва идеологиите си, пише манифеста си на стара пишеща машина и прави сложни бомби.
И до ден днешен този човек продължава да вдъхновява книги и телевизионни сериали. Въпреки че е на 80 години, затворническите представители твърдят, че умът му е по-активен от всякога и че той все още е решен да сложи край на технологично-индустриалното общество.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X