Напишете дума/думи за търсене

Гари Риджуей - убиецът некрофил от Грийн Ривър

Гари Риджуей е един от най-плодотворните серийни убийци на Америка, заедно с Тед Бънди и Самюъл Литъл.

На 5 ноември 2003 г. се провежда емоционален процес срещу Гари Риджуей, в който семействата на жертвите му успяват да изразят какво чувстват и мислят за страховития убиец. Дотогава Риджуей не бил показал и капка угризение. Стоял с неизразимо каменно мълчание.

Изглеждало, че нито презрението, нито обидите, нито страданието, нито омразата, изразена от роднините на убитите от него хора, можели да го сломят. Докато бащата на една от жертвите му – Линда Джейн Рул, убита на 26 септември 1983 г., не застава на крачка от него и не изрича:

"Г-н Риджуей, тук има хора, които Ви мразят. Аз не съм един от тях. Вие затруднихте да живея живота си според това, в което вярвам, и това е, което Бог казва да правим, а това е да прощаваме. Простено ви е, сър". Тези думи разплакали Риджуей.
Този акт на снизхождение накарал убиеца християнин да ридае и да се извини за всички действия, които е извършил.

Детство и юношество
Гари Леон Риджуей е роден на 18 февруари 1949 г. в Солт Лейк Сити, Юта. Израснал е в авторитарна среда. Баща му, който работел като шофьор на автобус, не се притеснявал да демонстрира презрението си към проститутките. Майка му малтретирала физически и психически малкия Гари и двамата му братя.

В продължение на няколко години той страда от уринарна инконтиненция. Риджуей проявява своя гняв и разочарование в поведението си към животните, измъчвайки ги по различни начини.
Нещата за него не вървят добре нито вкъщи, нито в училище. С коефициент на интелигентност 82, той бил слаб ученик и имал лоши отношения със съучениците си. Гари признава пред следователите, че на четиринадесет години се е опитал да намушка шестгодишно момче, защото просто е искал да разбере какво е усещането да убиеш някого.

В крайна сметка Риджуей успява да завърши гимназия и се жени за своята ученическа любов. След това се записва във флота и се отправя към Виетнам. Бракът му обаче приключва за по-малко от година.

Риджуей е обсебен от религиозната вяра. Той посещава местната петдесятна църква и непрекъснато чете Библията. Това обаче не му пречи да изпитва силни сексуални импулси. Той често използвал услугите на проститутки, за да задоволи плътския си апетит.

Заради сложното си детство, Гари развива нестабилна и странна личност, която вероятно е изисквала надзор.

В интерес на истината поведението му предполага, че той може да е страдал от поведенческо разстройство като дете. Това поведение очевидно го доближава до човека, който в крайна сметка става - опасен убиец и психопат.

Убиецът от Грийн Ривър
Първите убийства на Риджуей са извършени между 1982 и 1983 г. По това време полицията започва да открива телата на жени на различни места близо до Грийн Ривър, южно от Сиатъл. Риджуей отвлича жени, главно проститутки, на път 99 в окръг Кинг (Вашингтон). По-късно ги изнасилвал и слагал край на живота им, като ги удушвал. След това изхвърлял телата, но с някои от труповете практикувал некрофилия.

Властите го наричат Убиецът от Грийн Ривър, тъй като изхвърлял мъртвите тела в едноименната река. Неговият начин на действие никога не се е променял и профилите на жертвите му винаги са били много сходни. Те били на млади жени на възраст между 15 и 35 години, които проституирали в близките околности.

Въпреки че е арестуван на няколко пъти като заподозрян, полицаите не успявали да съберат доказателства, заради които да го осъдят за някое от убийствата.


ДНК тестът
През 2001 г. шерифът Дейв Райхарт, който отговарял за случай от 1982 г., решил да използва нова технология: ДНК теста. Бил убеден, че като преразгледат доказателствата, събрани преди години, ще открият серийния убиец. Той не грешал.

Двадесет години след първото престъпление проба от семенна течност е решаваща в доказването, че Гари Риджуей - привидно спокоен и миролюбив човек, е серийният убиец, който държи американските власти и общественост на нокти цели две десетилетия.

Риджуей изумява следователите, когато признава, че не може да си спомни броя на жените, които е убил през почти двайсетгодишния период. Няма съмнение, че той е извършил 49 убийства в периода от 1982 до 2003 г., но се смята, че е убил много повече.

Процес и присъда
След задържането му били разпитани няколко членове на семейството му и приятели. Описали го като непринуден, но странен.

През 2003 г. в съда Гари Риджуей признава за всички убийства. Той е осъден на 48 последователни доживотни присъди без замяна. Успява да избегне смъртното наказание, като се признава за виновен за престъпленията, в които е обвинен, и сътрудничи в издирването на останалите жертви.

Риджуей споделя, че „избирах проститутки, защото мислех, че мога да убия колкото си искам от тях, без да бъда хванат“. В действителност обаче много от жертвите му дори не са били труженички на любовта. В момента той излежава присъдата си в щатския затвор във Вашингтон.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X