Напишете дума/думи за търсене

Самюъл Литъл - най-смъртоносният сериен убиец на Америка

Съединените щати е страната с най-голям брой серийни убийци, особено през ХХ век. Самюъл Литъл е един от тях.
Той влезе в историята като най-плодотворния сериен убиец в историята, надминавайки предишния - Гари Риджуей. През 2018 г. той признава, че е извършил повече от 90 убийства. Към днешна дата Федералното бюро за разследване е потвърдило участието му в най-малко 60.

Номадски сериен убиец
Самуел Литъл винаги е водил номадски начин на живот, което го е улеснявало да намира жертви в различни части на Съединените щати. Освен това той нямал конкретни предпочитания по отношение на жертвите си. Те били чернокожи, бели и латиноси. Повечето обаче били млади, с яркочервени устни и големи очи, както той разкрива по-късно.

Липсата на дефиниран профил на жертвите усложнява работата на разследващите, тъй като престъпленията не се разглеждат като свързани с един и същи сериен убиец. Освен това първите престъпления на Литъл започват преди ДНК да бъде приета като доказателство.

През 2012 г. Литъл е задържан в щата Кентъки, в приют за бездомни. По това време той е разследван само за престъпления, свързани с наркотици. Въпреки това веднага след като са взети биологични проби, профилът му е свързан с убийството на три жени през 1987 и 1989 г.

Жертвите са били убити чрез удушаване и по-късно телата им са били захвърлени на места като алея, сметище и гараж. За тези три убийства той е осъден на три доживотни присъди. По онова време нищо друго не се знае за Самуел Литъл. Докато през 2018 г. не започва да изповядва мрачните си тайни.

Тайните на Самюъл Литъл
През 2018 г. Литъл признава нещо, от което следователите вече се страхуват, че има още жертви. Това, което не са очаквали, е, че списъкът да бъде толкова обширен. Той признава за 93 убийства, извършени между 1970 и 2005 г.

В началото полицията не го взема насериозно, но след часове на разпит Самуел Литъл разкрива всичките тайни, които крие. Той говори с ентусиазъм за убийствата, които е извършил, като предлага изключително важни подробности за престъпленията.

След като е тестван от психиатри и психолози, валидността му е потвърдена и властите официално го свързват с повече от петдесет убийства.

Самуел Литъл е висок 1,90 метра и нокаутира жертвите си с юмруци – опит, натрупан от времето, в което е бил боксьор. След това ги удушвал, без да оставя подозрителни следи. Към това е добавен и социалният контекст на жертвите, тъй като много от тях са изключително бедни или страдат от зависимости.

Освен това някои имали криминално минало, така че смъртта им се приписва на причини като свръхдоза наркотици, злополуки или дори естествени причини.


Портретите на жертвите му
Случаят на Литъл е изумителен заради неговата фотографска памет. Той обичал да убива, но също така бил запален по рисуването. Доказателство за това са рисунките на портретите на жертвите му. Тези рисунки включват детайли като цветовете на очите и прическите им.

Детектив Холанд, който взема признанието на Литъл, казва, че първото нещо, което го е поразило, е паметта на Литъл и споменът за подробностите. Както той обяснява: „ Литъл си спомни някои странни арки близо до мястото в Маями, където той убива жена. Разбира се, когато местните детективи отидоха да разследват местопрестъплението, те откриха същите тези арки”.
Подробности като тези назовават името на жертвата - Мириам Чапман, убита през 1976 г.

Въпреки факта, че предоставените данни са помогнали за разрешаването на повече от тридесет случая, Литъл не успява да си спомни датите и хронологията на убийствата. Поради тази причина ФБР решава да направи портретите публични, с надеждата, че могат да бъдат идентифицирани.

Според Холанд, нищо, което Литъл е казал, не се е оказало невярно. „Успяхме да проверим почти всичко, което каза.”

Няма съмнение, че жените, които Самюъл Литъл е нарисувал, са съществували.

В нито един момент убиецът не не показва и най-малкото угризение на съвестта. Той обичал да казва: „Ако Бог ме е направил такъв, защо трябва да моля за прошка?”

Когато Самуел Литъл почива на 80-годишна възраст в калифорнийска болница, той излежава три доживотни присъди без право на замяна, след като е осъден през 2014 г. В момента все още се провеждат разследвания, за да се изясни дали другите убийства, за които той признава, наистина са се случили.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X