Напишете дума/думи за търсене

Защо трилърите са толкова интригуващи?

Чудили ли сте се защо интригите са толкова привлекателни за хората? Запитвали ли сте се какво се случва в мозъка ви, когато се свържете с определени герои в телевизионен сериал

Алфред Хичкок, майсторът на съспенса, казва, че всеки се радва на добро убийство, при условие че не е жертвата. Изглежда, че е бил прав, защото десетилетия по-късно сме свидетели на масовизацията на жанра трилър, който все повече присъства във всички платформи.
Разбира се, една история, която е пълна с мистерия и напрежение, ви държи на ръба на стола. Освен ефектите, които гениални филми и сериали като „Седем”, „Истински детектив” и „Вертиго” ( да назовем само няколко) могат да провокират, истината е, че съспенсът генерира серия от универсални промени в мозъка.

Как трилърите му влияят?
Според Матю Бездек, изследовател в Технологичния институт на Джорджия (САЩ), мозъците ни страдат от нещо, подобно на тунелно виждане, когато видим, че главният герой на екрана е в опасност. Това е първата от промените, които преживява мозъчната ни химия.

„В зрителната кора невроните, които обработват това, което се случва във филма, кипят, докато тези, които получават периферна информация, изтръпват“, твърди изследователят.

Втората промяна е свързана с нашето внимание. По думите на Бездек "вентралната мрежа, маховикът, който се върти, за да реши накъде да насочим вниманието си, става по-активен". Може да говорим за мълчание, което се генерира в нашите невронни мрежи, така че напрежението кара мозъците ни да се обърнат към филма. Забравяме заобикалящата ни среда и единственото нещо, което ни интересува, е да знаем какво ще се случи с главните герои.

Последната промяна, за която говори Бездек, се отнася до активирането на нашите мозъци. Изглежда, че гледането на напрегнати филми е всичко друго, но не и пасивно занимание. „В едно проучване моите колеги и аз открихме, че пациентите психически участват в съспенс сцените: те решават проблеми от името на героите“, обяснява Бездек. Той предлага на зрителите "да преначертаят как събитията биха могли да се случат по различен начин и да критикуват или хвалят това, което правят главните герои".

Съпричастност към героите
Когато гледаме трилър, сме склонни да съчувстваме на героите. В този тип филми заплахата и напрежението са на повърхността, което ни прави по-ангажирани в случващото се. Нашите неврони работят през конфликта и ни помагат да се поставим на мястото на героите, точно както бихме направили с хората в реалния живот.

Друг аспект, който трябва да вземем предвид, е усещането за заплаха, нещо, което е наистина често срещано във всеки трилър. Макар и да звучи парадоксално, страхът и несигурността могат да ни накарат да почувстваме големи дози удоволствие. Например, когато видим герой, който се намира между чука и наковалнята, нашата амигдала интерпретира, че сме в опасност. Тогава, когато всичко свърши, останалата част от мозъка ни поставя нещата в контекст, разбирайки, че току-що сме избягали от опасна ситуация.


След това мозъкът освобождава вещества, които генерират чувство за награда. Следователно, както ужасът, така и съспенсът могат да се превърнат в източници на безкрайно удоволствие. Трябва да се съобразим и с индивидуалния профил на всеки зрител. Някои хора особено харесват рисковете, тъй като мозъците им имат по-голям брой рецептори за допамин. Затова едва ли е странно, че изпитват по-голяма наслада от шоковете, които виждат на екрана.

Контрол на ума на наблюдател
Въпреки че може да предположим, че по-голямата част от сценаристите и режисьорите не разбират дори най-основните понятия на неврологията, те със сигурност знаят как да боравят с ума на зрителя. Поне така твърди Бездек. Той заявява, че макар и интуитивно, "великите режисьори знаят как да контролират ума на зрителя, дори без да разбират биологичните механизми зад него" .

Трябва също да се вземе предвид напредъка, който беше постигнат през последните години в областта на филмовия разказ. В наши дни дори главните герои не са непременно защитени от смърт или убийство.
Помните „Игра на тронове” – сериалът, в който всеки герой, обичан от зрителите, може да умре от ужасна смърт. Това означава, че интригата на трилъра е нараснала, доставяйки на мозъка огромни количества ендорфини и допамин.

Със сигурност изглежда, че твърдението на Хичкок е вярно. Наистина, в случай на трилъри, интригата играе основна роля за пълното включване на мозъка ни в сюжета.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X