Напишете дума/думи за търсене

Моделът ABC-X за семейна криза и справяне

Както отделните индивиди, така и семействата като система се сблъскват с неблагоприятни ситуации.

Например промени в жизнените им цикли, болести, раздяла, неочаквани събития и др. Има немалко обстоятелства, които могат да нарушат баланса в семейството. Ето защо е важно да знаете как да защитите семейното ядро от въздействието на криза.
В тази връзка моделът ABC-X на Рубен Хил предлага някои интересни обяснения и отговори.

Американският социолог е пионер в тази област на изследване. Той разработва предложение, което прави възможно да се идентифицира уязвимостта към стрес в семействата и да се разбере защо се предизвикват кризи и как те реагират на тях.
Не всеки стресов фактор води до криза. Задейства се само когато семейната система загуби баланса си, не може да възстанови стабилността си и е принудена да направи важни промени и трансформации в своята структура и функциониране.

Какви фактори обаче причиняват това? Според модела ABC-X участват три елемента:

(А) Стресови събития
Това е вид ситуация, за която семейството не е подготвено и което поставя изисквания към него и неговите членове. Тези стресори могат да бъдат от изключително разнообразно естество и не са еднакви във всички семейства.

Те могат да варират от неочаквани ситуации, като смърт на един от членовете или загуба на работа, до желани решения, като раздяла или развод, връщане на работа на майката или преместване в друга държава. Следователно, невинаги става дума за нещастие, а по-скоро за ново събитие, което генерира определен дисбаланс.

(B) Семейни ресурси
Тази втора точка се отнася до ресурсите и капацитета, с които разполага семейството, за да реагира и да се справи със стресора. Те включват:
• Семейна гъвкавост и адаптивност.
• Качеството на емоционалните връзки между неговите членове. Също така здравето на брака и връзката между родители и деца.
• Умения за комуникация и решаване на проблеми.
• Финансови ресурси.
• Предишен опит с успех в други кризи.

(C) Дефиниция на събитието
И накрая, третият фактор е определението или тълкуването, което семейството прави на събитието. Виждат ли го като катастрофа или като възможност, от която да се научат и да станат по-силни? Оптимистично или песимистично отношение поддържат?

Накратко, до каква степен те възприемат ситуацията като заплаха
за статута, целите и целите на тяхното семейство?

Комбинацията от тези три елемента води до фактор X. Той показва количеството стрес, изпитвано от семейството, и определя дали е предизвикана криза или не. Ако изискванията на момента надвишават ресурсите, възниква голямо напрежение и усещане за блокиране, което прави невъзможно семейството да продължи да функционира, както е било досега.


Моделът ABC-X помага на семействата да се справят с кризи
Освен теоретично предложение, моделът ABC-X има важни и полезни приложения. Той ни позволява да анализираме процеса на адаптиране към стреса и да видим върху кои фактори и елементи семействата имат контрол или върху които могат да действат.

Например може да бъде полезно за семейства, изправени пред процес на миграция, или за тези, чието дете е диагностицирано с аутизъм. Това е така, защото демонстрира колко е важно да се направи подходяща интерпретация на събитието и да се генерират здравословни стратегии за справяне.

И накрая, благодарение на този модел професионалистите от различни области са по-подготвени да помогнат на семействата в тези несигурни моменти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X