Напишете дума/думи за търсене

7 съвета към майките, които искат да имат добри отношения с дъщерите си

Връзката между майка и дъщеря е изключително специална, но и сложна. Тя има своите особености, някои от които често могат да създадат значителна дистанция между двете жени.
От всички видове взаимоотношения тази връзка е най-комплексна. Това важи с особена сила по времето, когато дъщерята е в юношеска възраст.

Изследванията показват, че самочувствието на дъщерята и социалното удовлетворение са в положителна връзка с поддържането на добри отношения с майка й.
Разбира се, тези отношения между двете не се появяват изневиделица. Зад тях стои както ангажимент, така и работа. Ако сте майка, обърнете внимание на следните седем съвета, за да подобрите връзката си с дъщеря си.

1. Дайте й пространство
Когато има пространство между тях двете, споделените моменти са по-ценени. Това важи за всички възрасти. Ако дъщерята е тийнейджърка, оставете я да прекарва известно време в стаята си или да излиза с приятелите си. Ако е възрастна, уверете се, че не я притискате да ви разказва за всичко, което прави.

2. Научете се да прощавате
Задържането на негодувание не води до никъде. Освен това прошката често е свързана с изцеление и никаква връзка не може да бъде поддържана, когато са включени негативни чувства към другия. Това не означава непременно забравяне, но означава разбиране. Нито става дума за одобряване. По-скоро предполага замяна на критиката и недоволството с изграждане на връзка.

3. Подобрете уменията си за слушане
Наистина ли слушате дъщеря си, когато говорите с нея? За да направите това, можете да приложите на практика това, което е известно като рефлексивно слушане. Когато общувате с дъщеря си, съсредоточете се внимателно върху това, което тя казва, и премахнете всички разсейвания от ума си. Освен това оставете настрана всички предразсъдъци, които може да имате относно нещата, които коментирате.

Тонът и честотата на гласа й, жестовете й, скоростта, с която говори, и позата й могат да ви кажат как се чувства.


4. Практикувайте емпатия
Емпатията е способността да се поставите на нейно място и да видите нещата от нейната гледна точка. Това е изключително важен аспект, който ще ви помогне да я разберете.
Експертите предполагат, че връзката между майка и дъщеря се променя, когато самата дъщеря стане майка. Това е така, защото точно в този момент тя изпитва майчина емпатия и по този начин се сближава с майка си.

5. Отделете време да обмислите нещата
Опитайте се да размишлявате и да не давате автоматични и импулсивни отговори. Защото те обикновено ви карат да казвате неща по неподходящ начин. Затова избягвайте да оставяте емоциите на момента да замъглят преценката ви и не казвайте думи, за които ще съжалявате по-късно.

Опитайте се да премахнете сарказма, иронията и враждебността в изреченията си. Първите две са бариера в общуването, третата е трън в очите на всяка връзка.

6. Не се затваряйте за това, на което тя може да ви научи
Една дъщеря може да научи майка си на толкова много, колкото една майка може да научи детето си. Въпреки това понякога, тъй като сте в ситуация на власт, вие вярвате, че вашият авторитет и мъдрост са всемогъщи. Независимо от това, здравата връзка означава, че и двете страни са на едно ниво.

7. Бъдете с отворен ум
Само като отворите ума си, може да постигнете здрава, силна и дълготрайна връзка. Видът, в който всички тези седем съвета съществуват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X