Напишете дума/думи за търсене

Какво е емоционална алергия и как се лекува?

Алергията е състояние на свръхчувствителност, при което се генерират различни реакции поради контакт с определени елементи, наречени алергени. Има няколко вида алергии:

• Респираторни реакции, причинени от вдишване на химикали, както и алергия към акари, животни, цветен прашец или гъбични спори.
• Хранителните алергии се предизвикват при чувствителни хора от поглъщането на определени съставки (млечни продукти, миди, соя, фъстъци и др.).
• Реакции, дължащи се на контакт с предмети или вещества, причиняващи дерматит. Това може да се случи с ръжда, цимент и бензин, наред с други.
• Кожни реакции и други, причинени от ухапвания от насекоми и паякообразни.
• Алергия към лекарства или съединения, присъстващи в тях.

Когато обаче чувствителен човек влезе в контакт с веществото или елемента (алерген), протича сложна последователност от събития, която започва с активирането на лимфоцитите и завършва с освобождаването на хистамин, макар че той не е единственото вещество, което се секретира.

Причини за алергиите
Алергичните реакции възникват поради комбинацията от експозиция на алерген плюс чувствителност към алерген. Въпросът обаче е защо някои хора са чувствителни, а други не.

Има няколко обяснения за това. Смята се, че е налице генетичен фактор, тъй като алергиите са по-чести при тези, които имат член на семейството с чувствителност към определен алерген.
Също така се твърди, че човек не се ражда с алергия, но я развива в даден момент.
Има фактори на околната среда, които заедно с генетичната предразположеност увеличават риска. Сред тях са:
• Замърсяване на околната среда
• Излагане на тютюнев дим
• Социално-икономически фактори (по-голяма пренаселеност)
• Наличие на прах в суспензия в околната среда
• Климатични фактори (по-висока влажност)
• Диета: консумация на преработени храни, изкуствени оцветители и др.

Към тези гореспоменати фактори трябва да добавим емоционалния аспект, отнасящ се до начина, по който човекът се изправя пред своите обстоятелства и проблеми. По този начин тревожността, стресът и други емоционални смущения могат да повлияят на появата и развитието на алергии.

Емоционалната алергия може да се определи като състояние, при което при определени негативни усещания имунната система генерира реакция в тялото, подобна на тази, която би възникнала поради наличието на алерген.

Симптомите на емоционалната алергия се проявяват главно върху кожата:
• Сърбеж
• Обриви
• Червени петна

Тези симптоми могат да варират при различните пациенти. Освен това зависят от фактори като възраст и интензивност на емоциите.

Защо възниква емоционалната алергия?
Емоционалният стрес може да повлияе на нервната и имунната система. Смята се, че при тези обстоятелства се увеличава освобождаването на кортизол, както и производството на катехоламини, които причиняват възпалителната реакция.

От гледна точка на бионевроемоцията, се смята, че болестта е адаптивен механизъм, който засяга човека. В този случай алергията се разбира като съпротива на тялото срещу аспект от живота, който не ни харесва или пред който не искаме да се изправим отново.
Смята се, че всеки алерген има свързана символика:
Мляко: Майка
• Зърна: Семейство
• Прашец: Емоции

По същия начин се твърди, че в определен момент в миналото вероятно е настъпил емоционален шок, по време на който несъзнателно сме открили нещо или някого като потенциален агресор, свързвайки го с конкретен елемент. След това този елемент се превръща в алерген.

От друга страна, натуропатията обяснява, че алергиите се дължат на дисбаланс на имунната ни система, причинен от нездравословен начин на живот. Това варира от консумацията на трансгенни продукти до излишната хигиена и излагането на химикали в почистващите продукти, както и нашия начин на живот и действие.


Лечение на емоционални алергии
То може да бъде подобно на това на други видове реакции. В този смисъл се предписва употребата на антиалергични (антихистамини) и локални продукти, включително кортикостероиди за кожни симптоми.

Ако симптомите продължават, освен преглед при дерматолог, се препоръчва да посетите психолог или друг специалист по психично здраве. Могат да бъдат предписани и лекарства за стрес и тревожност.

Акупунктурата също се счита за опция. Изследванията по темата показват, че тази техника е ефективна при симптоматично лечение на персистиращ алергичен ринит.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X