Напишете дума/думи за търсене

Как да управляваме прегарянето на работното място, без да напускаме

Прегарянето на работното място често остава незабелязано от много хора. В днешно време на работохолика се гледа като писано яйце от работодателя. Въпреки това претоварването с работа и произтичащата от това прекомерна умора е състояние с наистина опасни ефекти, които, вместо да се управляват адекватно, често просто се толерират.

В много работни места идеята, че всички служители трябва да дават 1000 процента на организациите, за които работят, е нормализирана. Следователно, добър работник се разглежда като този, който е на разположение 24/7. Това обаче не е така.

Прекомерната работа се превърна в епидемия. Днес много хора получават служебни съобщения извън работното си време или се оказват, че трябва да изпълняват „спешни“ изисквания от всякакъв вид, независимо дали разполагат с налично време. Причините за приемане на тази ситуация са различни. Те варират от страх от репресии до факта, че това е норма на въпросното работно място.

„Въпреки че не е медицинска диагноза, бърнаутът – по-специално професионалното прегаряне – е свързано с редица здравословни проблеми, от раздразнителност до сърдечносъдови заболявания.“
Катрин Зукерман

Управление на прегарянето на работното място
Нормално е да се чувствате уморени след натоварващ работен ден. Всъщност простият факт, че нямате особен тонус, не означава непременно прегаряне. Въпреки това, ако умората се появява често и е екстремна, най-вероятно сте навлезли в сферата на прегарянето. Ако е така, трябва да направите нещо по въпроса.

Всички имаме свои собствени начини за справяне с бърнаута на работното място, въпреки че може дори да не го осъзнаваме. Някои хора стават раздразнителни и се карат с всички, като по този начин освобождават част от натрупания си стрес. Други стават пасивни, сякаш излежават присъда. Те също могат да изпитват тъга и признаци на депресия.

От друга страна, някои индивиди, особено по-младите, предприемат драстични мерки. Те могат да предприемат подобно действие и след като са били болни или когато осъзнаят, че животът и емоционалното им състояние са пълна катастрофа. Как може да се предотврати това?


Предупредителни знаци
Първият и най-важен от признаците на бърнаут на работното място е умората, която не изчезва. Това не е ситуацията, в която се чувствате уморени, лягате си и потъвате в дълбок сън, след което се събуждате на следващия ден, чувствайки се освежени.

В случай на бърнаут се усещате или полубудни, или полузаспали през цялото време. През нощта спите неспокойно и на сутринта се чувствате все едно почти не сте спали. Това е така, защото не сте възстановили енергията си.

Друг признак е загубата на интерес към дейности извън работата. Чувствате се раздразнителни, стресирани и претоварени. Рядко се смеете или се забавлявате и постоянно чувствате, че просто не може да издържите повече. Освен това вероятно се разболявате по-често.

Прегарянето на работното място има последствия върху личния живот на служителите.

Какво може да направите?
Първо, трябва да осъзнаете, че имате проблем. Бърнаутът на работното място е изключително опасна ситуация, която излага на риск вашето физическо и психическо здраве. Въпреки това, тъй като сте уморени, няма да ви е лесно да направите нищо. Но има някои неща, които трябва да предприемете. Вероятно ще намерите за полезно да въведете медитация и физическа активност в рутината си.

Доказано е, че само пет минути ежедневна медитация са достатъчно мощни, за да предизвикат видими ефекти. Просто трябва да намерите уединено място, да поемете дълбоко въздух и да се концентрирате върху дишането си. Ако може да го правите веднъж седмично, страхотно, ако може да го правите всеки ден, още по-добре.

Двигателната активност също генерира наистина положителни ефекти върху вашето физическо и психическо здраве. Подобно на медитацията, правете го я пет минути на ден. Отново, ако може да отделите повече време за това, страхотно, но ако не, пет минути са добре.

Ще усетите някои ефекти веднага, но истинските ползи ще се появят след няколко месеца. Направете това и ще откриете, че не е нужно да напускате работата си само поради прегаряне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X