Напишете дума/думи за търсене

Невъзможност за достигане на оргазъм - как да го преодолеем?

Мъже и жени, несемейни или във връзки, младежи и възрастни... има много хора, които са се сблъсквали с невъзможността да достигнат оргазъм в даден момент от живота си.

Да не можеш да преживееш кулминацията на сексуалната активност, може да бъде наистина объркващо и съкрушително. Може да обвинявате партньора или себе си или да усещате, че нещо не е наред с тялото ви или във връзката ви. Това обаче е ситуация, която често може да бъде поправена.

Като човешки същества сексуалността е основна част от живота ни. Следователно, изживяването на усложнения може да генерира голямо разочарование и да засегне както самочувствието, така и способността за емоционална връзка. Въпреки че може да има медицински или органичен проблем, отговорът често се намира в психиката.

Невъзможността за достигане на оргазъм обикновено се свързва с липсата на либидо или невъзможността да се изпита сексуално удоволствие.

Може наистина да сте привлечени от партньора си и изпитвате удоволствие по време на секс, но смятате, че е невъзможно да достигнете оргазъм.

Ако сте в тази ситуация, първо трябва да анализирате дали има нараняване, заболяване или органична патология. След като всички физически причини са изключени, може да започнете да работите с психологическия компонент. Това е изключително важен аспект, въпреки че често се подценява в областта на сексуалността.

Погрешни вярвания

Често вярванията и нагласите, свързани със секса, действат като пречка за удоволствието. В много семейства, религии, култури и среди сексуалността остава тема табу, която е свързана със срама и вината.

Липса на самосъзнание
От друга страна, изключително често срещаните трудности при достигане на оргазъм са хора, които не са си позволили сами да изследват своята сексуалност. От съществено значение е да познавате собственото си тяло, ерогенните си зони и специфичните си вкусове и предпочитания, ако искате да се насладите на задоволителен сексуален живот.

Мастурбацията
може да бъде наистина полезен и здравословен инструмент.
Ще ви помогне да опознаете себе си и това, което ви харесва, и ще ви позволи да се почувствате по-удобно и спокойно. Освен това ще може да насочвате партньора си по време на секс, ако е необходимо.

Липса на сексуална увереност
Може да се окаже, че въпреки че притежавате здрави и функционални вярвания и сте имали шанса да изследвате и опознаете себе си, все още не сте в състояние да постигнете оргазъм. Това може да се дължи на липса на уверена сексуална комуникация. С други думи, не сте в състояние да съобщите на партньора си какво харесвате и какво искате, без да се чувствате неудобно или виновни. Ако този обмен на информация не се случи, вашите сексуални отношения ще бъдат възпрепятствани, което ще ви попречи да достигнете оргазъм.

Винаги помнете, че при сексуален акт и двете страни имат правото да се наслаждават и да изпитват удоволствие. Освен това вашият партньор вероятно наистина иска да ви угоди. Така че, защо не облекчите ситуацията, като му предоставите някои полезни насоки?

Роля на зрителя
Ако не може да постигнете оргазъм, трябва да помислите в каква посока насочвате вниманието си. Загрижени ли сте прекалено за това как изглеждате физически или дали партньорът ви се забавлява? Ако е така, няма да може да се оставите да бъдете увлечени от никакви физически усещания. Вместо това те ще останат в съзнанието ви и вие просто ще бъдете по-скоро зрител на случващото се.

Какво да направите, ако не може да постигнете оргазъм
Като работите върху горните точки, вашите трудности при достигане на сексуална кулминация вероятно ще изчезнат. Така че започнете, като преразгледате своите вярвания и елиминирате всякакви табута и чувства на вина и срам. Позволете си да видите сексуалността като неразделна част от вас, като човешко същество.

Опознайте себе си, изследвайте себе си и се научете да се наслаждавате. Открийте вашите предпочитания и ги съобщете на партньора си. Преди всичко общувайте без страх. В крайна сметка сексът е нещо естествено и полезно и за двама ви. Опитайте се да съсредоточите вниманието си върху физическите и телесни усещания, които изпитвате. Пробвайте да участвате напълно в преживяването по по-сетивен и емоционален, отколкото аналитичен или рефлексивен начин.

И накрая, не се колебайте да потърсите професионален съвет, ако ситуацията не се разреши от само себе си чрез предприемане на мерките, споменати в тази статия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X