Напишете дума/думи за търсене

Магьосникът Мерлин - биография на една легенда

Мерлин е най-известният магьосник в историята. Той е един от главните герои на келтската митология, както и на безброй литературни и кинематографични произведения. Няколко улики предполагат, че историята му е реална, макар и малко изкривена от масовото въображение. Въпреки това експертите са категорични, че има повече сигурност за съществуването на Мерлин, отколкото на крал Артур.

Магьосникът е страхотен герой, с въображаема и мистериозна аура.
Независимо дали е съществувал или не, истината е, че около него има безброй легенди, което прави още по-трудно да се изгради надеждна хронология на живота му.

"Тези, които не вярват в магията, никога няма да я намерят."
Роалд Дал

От историческа гледна точка, първият човек, който въвежда Мерлин в британската традиция, е Лайлокен - поет, живял в Южна Шотландия.

Произходът на Мерлин
Повечето легенди, включващи Мерлин, посочват, че той е зло същество и че е дошъл на света, за да навреди. Въпреки това, когато пораснал, Мерлин използвал всичките си сили разумно и станал мъдър човек и съветник на кралете.

Някои текстове твърдят, че Мерлин е син на демон и монахиня. Според други версии майката на магьосника всъщност била вещица от гората или жена, заченала без мъж.

Въз основа на малкото налични исторически данни, най-приетата версия е, че истинското име на Мерлин е Мирдин Емрис. Той е незаконен син на един от кралете на Великобритания - Амброзиус Аврелиан, който след това ще остане в историята като крал Артур. 

Мерлин и крал Артур
Историята на крал Артур - енигматичен герой точно като Мерлин, е свързана с тази на магьосника. Хората казват, че само благодарение на напътствията на известния магьосник той успял да управлява мъдро и справедливо.

Всичко започва, когато кралят на Великобритания се влюбва лудо в омъжена жена. Възползвайки се от факта, че съпругът й е войн, който се бие във война, Мерлин се намесва, правейки така, че кралят да изглежда досущ като отсъстващия съпруг. Това помогнало на благородника да прекара нощта с възлюбената си. В крайна сметка воинът починал и кралят се оженил за нея. Те обещали на Мерлин, че ще му дадат първото си дете – Артур. Речено-сторено.

Когато бил много малък и с помощта на Мерлин, Артур успял да извади меча Екскалибур от камъка, в който бил забит, и така станал Великият крал. След това Артур основава замъка, наречен Камелот, и управлява под ръководството на магьосника, който го съветва в много ситуации.


Какво става с магьосника?
Класическата легенда сочи, че Мерлин се влюбил ожесточено в млада дама, когато бил вече стар. Той я научил на всичките си магически тайни в замяна на това тя да бъде негова любовница. Мерлин й построил дворец на езеро и я нарича Господарката на езерото. С времето тя започнала да се страхува от него, щом разбрала за злия му произход.

Самият Мерлин я научил как се хваща мъж в капан. Тогава Господарката на езерото го затворила в кристална клетка. Тя можела да влиза и излиза от нея, но не и той. Легендата гласи, че магьосникът останал там завинаги и все още чака някой да го освободи.

Историкът Джон Матюс предлага друга версия на историята. Според него легендата за Мерлин е вдъхновена от воин на име Мирдин, който живял в Шотландия и бил водач на племето пикти. През 573 г. Мерлин се изправя с голяма смелост срещу нашествие, идващо от Ирландия, в кървава битка. За съжаление, той става свидетел на това как семейството му умира по време на битката.
След това воинът полудял и отишъл да живее като отшелник в гората. Имал нетрадиционни навици, което лека-полека създава репутацията му на магьосник и около него се раждат много легенди.

Вероятно Мерлин е бил опозорен герой, чиято история се е променила малко по малко поради въображението на хората.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X