Напишете дума/думи за търсене

Растението на щастието – защо е добре да го имаме у дома?

Градинарите твърдят, че е добре във всеки дом да присъства растението на щастието, известно още като бразилското дърво и драцена. Ако искате да имате такова вкъщи, жизненоважно е да научите и разберете всичко за нуждите и грижите за него. Този вид флора има способността да абсорбира влагата от въздуха, както и да го пречиства от токсични агенти като бензол, формалдехид и ксилол.
Тези химикали присъстват в дома от боя, цигарен дим и смог, навлизащ през прозорците.

Да имате растението на щастието у дома, е добре за вашето благополучие, тъй като то е естествена красота, която също е полезна за здравето.

Грижа за растението на щастието
Растението на щастието е свързано със спокойствието и доброто настроение. Поради тази причина обикновено се дава на младоженците, за да го сложат в новия си дом. Също така се смята за символ на късмета.

Поливане
Растението на щастието не се нуждае от прекомерни грижи и поливане. Въпреки това то изисква повече внимание през лятото, когато трябва да го навлажнявате внимателно. Това е така, защото преовлажняването ще увреди корените му и ще засегне общото благосъстояние на вашето растение. За да избегнете този тип проблеми, използвайте пръскачка, която ще симулира тропическата атмосфера, откъдето произхожда.

За разлика от това как го поливате през лятото, през зимата трябва да ограничите количеството вода, което му давате. Поливайте само от време на време и когато забележите, че почвата е малко суха.

Идеалното осветление и температура
Растението на щастието ще се нуждае от светлина, но не и от пряка. Слънчевите лъчи ще го увредят.
Това е растение, което наистина може да страда от внезапни и екстремни промени в температурата. Твърде ниските (под 10 градуса) и твърде високите (над 26 градуса) температури са вредни.

Листата се нуждаят от внимание
Растението на щастието има красиви зелено-жълти лентовидни листа, поникващи от стъблото. За да запазите красотата им, трябва да се грижите и за тях.
Особено важно е да им попречите да събират прах. За да премахнете частиците, вземете парче памук, накиснете го във вода и внимателно го прекарайте върху всяко листо.


Яркостта на листата му е синоним на благополучие
Листата на това растение винаги трябва да изглеждат ярки и зелени - това е синоним на доброто му здраве. Обърнете внимание на следните предупредителни знаци:

• Обезцветени и пожълтели листа: вашето растение може да е болно и да му липсват подходящи хранителни вещества за оптимален растеж. Наторете го, за да възстановите цвета и блясъка.
• Интензивно жълто: вашето растение получава твърде много светлина. Опитайте да преместите саксията на по-сенчеста страна и отстранете всички сухи и повредени листа.
• Пожълтели листа поради листни въшки: ще трябва да използвате специфичен продукт за този вид вредители, които карат вашето растение да пожълтява. Може също да опитате да поръсите малко сапунена вода върху листата.
• Червени петна: това означава, че растението на щастието е страда от силно окисление. Това показва, че то се намира в среда с температура под 10 градуса по Фаренхайт.

Подрязване и пресаждане
Това растение не изисква постоянно подрязване, но от време на време може да отрязвате върха. Ще забележите, че страничните издънки ще продължат да растат, с което ще се образува ново растение.

Издънката, която е наскоро отрязана, трябва да се постави във вода, докато корените й пораснат. Когато това се случи, трябва да го засадите в саксия.

Когато става въпрос за пресаждане на растението в нова саксия, направете това, когато видите, че текущата саксия е твърде малка.

Забележка

Бъдете внимателни, ако имате домашни любимци, тъй като това растение е токсично за животните. Ако косматите ви приятели са склонни да гризят растенията ви, отглеждайте вашето растение на щастието на място, което е недостъпно за тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X