Напишете дума/думи за търсене

Котешка терапия: 5 ползи от живота с писанки

„Ако трябваше да изберете звук, който да символизира покоя, щях да гласувам за мъркането.“

Би Ди Даймънд

Стотици години котките бяха третирани като зли същества. Смятало се, че те са верни спътници на вещици, носители на лош късмет и пратеници на дявола. Тяхната неукротима и непредсказуема природа плашила от бедни до богати, от малки до големи.
От друга страна, в някои цивилизации те били свещени. В Египет са почитани като защитници на най-важния бог. Легендата разказва, че бог Ра се е раждал и умирал при всеки изгрев и залез на слънцето.
В резултат на това през нощта той ставал лесна плячка за враговете си. Очите на котките отразявали слънчевите лъчи, за да го защитят през този период.

За разлика от кучетата, използвани като пазители на овце и ловци, котките първоначално са останали диви.
Според последните проучвания се смята, че те самите са решили да се обърнат към хората с надеждата да получат храна. Гальовният им характер ги накарал да потърсят грижа от животновъди и фермери, които най-накрая ги приели в домовете си заради уменията им да ловят гризачи.

Едва след няколко века котките ще бъдат приети като компания за хората. До деветнадесети век се смята за необичайно и неприлично да се притежава домашен любимец. Хората в онези времена смятали, че е и загуба на пари да се грижат за тях.

Днес обаче знаем, че котките са прекрасни животни. Те обичат своята независимост, но също така се радват да бъдат глезени. Някои изглеждат така сякаш мразят света, но други са поразително гальовни.
Тяхното амбивалентно и объркващо поведение наистина е подобно на стопаните им. Може би поради това техники като котешката терапия набират популярност в областта на емоционалното здраве на човека.
Години наред терапията с коне има невероятни резултати при деца с аутизъм, проблеми със самочувствието или церебрална парализа. Въпреки че няма научно доказателство, е установено, че като допълваща терапия може да подобри двигателните и емоционалните умения на пациента.

По същия начин котешката терапия показа, че компанията на котка помага за физически и психологически подобрения.


Какво представлява котешката терапия?

Това е лечение на тревожност, стрес и депресия. Подобрява качеството на живот на човека и създава много специална връзка между котето и неговия собственик. Според няколко проучвания хората със сърдечни проблеми постепенно се подобряват след живот с котка.
Интересното е, че същото изследване, но с кучета, дава много различни резултати. Собствениците на песове, за разлика от собствениците на котки, не показват същото подобрение.

Предполага се, че тези, които притежават котки, са по-малко склонни да умрат от инфаркт.
Котките обикновено се препоръчват на хора, които живеят сами, особено на възрастни. Дори хората с деменция или болестта на Алцхаймер понякога си припомнят спомени, когато галят животинките.
Това може да забави невроналната дегенерация на тяхното заболяване. Мъркането на животното стимулира определени основни нервни окончания, които могат да им помогнат да си припомнят истории от миналото.

Какви са ползите от котешката терапия?

Те помагат за облекчаване на депресията и стреса
Котките предизвикват забележително подобрение при хора със стресови разстройства, тревожност и депресия. Мъркането е много релаксиращо, стимулира концентрацията и създава много приветлива атмосфера.

Осигуряват компания

За човек, който живее сам, котката е най-добрият вариант. Тя е много независима, когато иска да бъде, но и много привързана към стопанина си. Понякога обаче ще бъде такава досада, че просто ще искате да ви остави на мира.

Котките са много забавни, игриви и винаги ще ви забавляват. Не забравяйте колко е важно да я храните правилно, да сте в крак с ваксинациите и да поддържате ноктите й (освен ако не искате да унищожи всичките ви мебели!)

Помагат при болестта на Алцхаймер, аутизма и дефицит на вниманието
Терапевтите използват котки като допълнителна терапия в случаи на аутизъм, болест на Алцхаймер или дефицит на вниманието. Въпреки че в научен план няма изследвания, които да подкрепят тази терапия, котките са подобрили живота на собствениците в хиляди случаи.
Галенето им, мяукането и мъркането им служат като стимул за много пациенти.

Дават отговорност на децата
Да имаш котка у дома, е голяма отговорност за децата. Грижата за нея, храненето и дресирането невинаги е лесна задача. Важно е да говорите с децата си, за да осъзнаят колко важна е работата, която им се възлага.
Не забравяйте да изясните, че животно НЕ е играчка. Те не трябва да ги удрят, да ги хвърлят или да ги хващат за опашката. Като живи същества те трябва да бъдат уважавани и обичани. Домашните любимци ще бъдат толкова по-щастливи, ако децата се отнасят добре с тях.

Те не се нуждаят от специални грижи


За разлика от други животни, освен ваксини и храна, котките едва ли се
нуждаят от грижи. Те са големи чистофайници. Веднага щом се научат да използват котешката тоалетна, те винаги ще я използват.
Освен това почистват след себе си и малките си и не изискват постоянно внимание. Просто трябва да се уверите, че получават правилната храна и не забравяйте да ги водите на редовни прегледи при ветеринаря.

Помнете, че здрава котка означава здрав човек.

Кои са по-умни – любителите на котки или на кучета?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X