Напишете дума/думи за търсене

Често срещани грешки при грижа за кактуси

Грижата за кактусите се счита за доста проста, поради което собствениците на кактуси могат да станат самодоволни. Любителите на растенията са склонни да правят често срещани грешки, които застрашават здравето на техните кактуси, без дори да го осъзнават. Хубавото е, че като е толкова издръжливо растение, кактусът ще ви прости. То ще ви даде няколко възможности да коригирате всяко неправилно действие.

Какво може да убие вашите кактуси?

Кактусите принадлежат към семейството на сукулентите и способността им да съхраняват вода в структурата си ги прави устойчиви. Трябва обаче да помним, че устойчивостта не е синоним на безсмъртие.

1. Преполиване
Прекомерното поливане е една от най-честите грешки, които може да причините на вашите кактуси.
Както споменахме, кактусите съхраняват вода в структурата си и това им позволява да оцелеят в пустинна и суша среда.

Когато растението е наводнено, неговите корени и вътрешни структури започват да гният. Ако този проблем не бъде отстранен, растението ще умре. Колко често трябва да поливате кактуса си? За да разберете, докоснете субстрата, ако забележите, че е сух, време е да полеете растението. В зависимост от времето може да се наложи да поливате кактуса на всеки осем до петнадесет дни.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е влажността, тъй като тя е тясно свързана с напояването. Има много растения, които обичат листата им да се пръскат с вода, но кактусът не е сред тях.

2. Липса на светлина
Животът в дивата природа на кактуса го излага на пряка слънчева светлина и интензивна топлина. Имайки това предвид, друга от най-честите грешки при грижата за кактусите е оставянето им на лошо осветени места. Ще разберете, че правите тази грешка, ако вашият кактус пожълтява и расте в продълговата форма.

Освен това, ако го поливате прекалено много, растението ви вероятно ще умре, особено ако се държи на сянка. Ако забележите някой от признаците, които споменахме, преместете кактуса си на място, където може да се наслаждава на естествена слънчева светлина.

3. Пластмасови саксии
Пластмасовите саксии са много разпространени и с набор от красиви дизайни е изкушаващо да отглеждате кактуси в тях. Те обаче не са най-подходящи за кактусите, тъй като тип контейнери лесно задържат вода, което води до наводняване на растението.

Въпреки че, когато купувате кактус, той обикновено идва в пластмасова саксия, е по-добре да го прехвърлите в керамична саксия. Тя позволява на водата да се изпарява бързо, така че излишната течност бързо ще се оттича. И в двата случая саксията ви трябва да има добър дренаж и това се постига чрез дупките в основата. Дренажните отвори трябва да са малки, но достатъчни.

4. Не се грижите за вашите кактуси
Една от основните грешки, които можем да направим, когато се грижим за тези видове растения, е да забравим за тях. Любителите на растенията често стават самодоволни, особено когато става въпрос за кактуси, тъй като те са толкова издръжливи, че често си мислим, че могат да се справят с всичко. Водата е от съществено значение за поддържането на живота и фактът, че кактусите се нуждаят само от умерени количества, не означава, че не се нуждаят от нея.

Добавете тор, подходящ за вашия тип кактус. Въпреки че кактусите са издръжливи, те също се нуждаят от основни грижи и любов, за да процъфтяват.

5. Не ги пресаждайте без подходящи грижи или правете това извън сезона
Пресаждането на кактуси през зимата е често срещана грешка, която трябва да избягвате.
Ще забележите, че корените на кактусите не са много дебели и не изискват много място. Но те са деликатни. Когато става въпрос за пресаждане на кактус, трябва да имате предвид неговите корени.

Най-добре пресаждайте през пролетта или лятото и само когато субстратът е сух. Взети заедно, тези предпазни мерки ще избегнат стреса на растението и ще улеснят адаптирането му към новата саксия или пространство, в което ще расте.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X