Напишете дума/думи за търсене

Не гладете чаршафите си след пране, а правете това

Няма по-добро чувство от това да легнете в чисти чаршафи след дълга и уханна баня, но гладенето им е истинска досада.

Има, разбира се, и хора, за които прането на чаршафите им е ритуал, който включва не само да станат чисти, но и да нямат гънка по тях.

Но ако не сте от тях и не сте особен фен на ютията, продължете да четете.

1. Използвайте сода за хляб при прането
Когато става дума за това да не се налага да гладите чаршафите си, ключовата съставка е добавянето на сода бикарбонат към прането. Тази подправка съдържа антибактериални и дезодориращи свойства, които са идеални за поддържане на спалното бельо чисто.

Поставете чаршафите си в пералнята, както обикновено. След това добавете две супени лъжици сода за хляб и 100 мл оцет, за да подсилите дезинфекциращото действие. Не забравяйте да добавите перилен препарат и да изберете обичайния цикъл на пране.

Ако се чудите дали може да използвате този трик, за да перете еднакво бели и цветни чаршафи, отговорът е да! Тези продукти няма да повредят влакната или цвета. Много хора отдавна са заменили белината със сода за хляб, за да избелят чаршафите си, тъй като използването на белина в излишък може да повреди тъканта.

ЗАБЕЛЕЖКА: уверете се, че не поставяте омекотител в пералнята! Няма да ви трябва, защото оцетът действа по подобен начин.

2. Добавете етерично масло
Този парфюмиран продукт вече се предлага в специализираните магазини, но вие може да го направите сами.

• Бял оцет (1 чаша)
• Етерично масло (аромат по избор)
• Омекотител
• Спрей контейнер
• Вода (половин литър)

Отворете контейнера със спрей и изсипете всички съставки. Смесете добре. Проверете аромата, ако мирише на оцет, добавете още няколко капки етерично масло. След като изсъхнат, опънете чаршафите до гладкост. Напръскайте продукта върху чаршафите, без да ги намокряте прекалено. Оставете да изсъхне за пет минути.

Това е! Ще имате не само чисти, гладки чаршафи, но и спално бельо с красива миризма.

ЗАБЕЛЕЖКА: Въпреки че идеята е да имате благоухание в леглото си, не прекалявайте с този продукт. Това е така, защото маслото и мазнината от етеричното масло могат да оцветят чаршафите.

3. Друг ароматен вариант
Ако не разполагате със съставките, които споменахме по-рано, има друг, по-лесен начин да си направите домашен текстилен парфюм.

• Бял оцет (100 мл)
• Топла вода
• Глицеринов сапун
• Спрей контейнер

Смесете добре горещата вода и сапуна в купа. Добавете белия оцет и го оставете да престои няколко минути. Поставете тази смес в спрея. Поставете чаршафите върху равна повърхност и ги напръскайте с получената смес, без да ги намокряте прекалено. Оставете да изсъхне за пет минути.

Това е! Може да забравите за гладенето на чаршафите си и просто да се наслаждавате на спалното си бельо без гънки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X