Напишете дума/думи за търсене

Ако единият от вас вярва в тези 2 неща, връзката ви няма да продължи

Помните Пепеляшка, нали? Девойката, чийто нещастен живот беше мигновено преобразен от нейния великолепен, заможен и добре облечен Чаровен принц?

А после приказката свършва в нищото, увещавайки ни, че двамата заживели щастливо и честито до края на дните си. Дали?

Сигурно след време принцът е станал мрачен тип, който мрънка на закуска, а Пепеляшка понякога недоволствала, че романтичните вечери вече са се превърнали в мит. Със сигурност и на тях няма да им е лесно в реалността, а в не в измислен свят.
Със сигурност и на тях щеше да им се налага да полагат усилия, з ада запазят обичта и отношенията си в приличен вид.

Ако една връзка изисква работа, това означава ли, че не й писано да пребъде?

Нека да не се лъжем - изборът на романтичен партньор е избор на набор от проблеми.

Да вярваш, че да си съвместим с партньора си, означава, че всичко трябва да дойде естествено и че ще върви по мед и масло, е сигурен начин да прекратиш естествено всяка връзка, която ще имаш.

„Всяка връзка изисква усилие да бъде поддържана в правилната посока; има постоянно напрежение между силите, които ви държат заедно, и тези, които ви разкъсват.“
Джон Готман

Убеждението, че успехът на връзката не трябва да изисква усилия, лишава отношенията от пламъка, с който трябва да горят. Толкова много двойки превръщат техния горещ и страстен огън на любовта в пепел само защото партньорите вярват, че да си влюбен, означава никога да не трябва да правиш нищо изискващо за романтиката и чувствата.

Това токсично вярване се проявява по два различни начина. Ако вие или вашият партньор вярвате в тези две неща, връзката ви няма да продължи.

1. Вярвате, че вашият партньор трябва да чете мислите ви
Много хора наистина вярват, че половинката им знае какво мислят, чувстват и от какво имат нужда.
Истината е, че никой не може да чете мисли и че трябва да вербализираме нашите щения с човека до нас.

Авторът Никълъс Епли в книгата си Mindwise описва изследване, в което двойките били помолени да отгатнат самооценката, способностите и предпочитанията на партньора си по отношение на домашните задължения по скала от 1 до 5. Той установява, че партньорите са точни в 44 процента от времето, въпреки че вярват, че са прави в 82 процента от времето.

Дългогодишните взаимоотношения „създават илюзия за прозрение, която далеч надхвърля действителното такова“.
Качеството на връзката ви зависи от способността ви да разбирате партньора си и обратното. Тайната да се разбираме по-добре изглежда не идва от четенето на мисли, а чрез упоритата работа да поставим половинките си в позиция, в която те могат да ни кажат мнението си открито и честно.

2. Вярвате, че връзките работят само ако и двамата сте съгласни за всичко
Това вярване се връзва добре с четенето на мисли. Ако може да го правите, тогава нямате нужда от комуникация. Може просто да предположите, че вашият партньор вижда света по начина, по който го възприемате и вие.

Въпреки че вие двамата говорите един език, и двамата сте израснали в море от различни преживявания. Имате отделни тълковни речници за живота. Това прави невъзможно взаимното споделяне на ВСИЧКИ предположения и очаквания.

Една двойка може да се споразумее за традиционните роли или да има подобни възгледи, но това е много различно от приемането му като право. Отношенията, за които не се полагат усилия, не правят страхотна връзка. Това е обречена връзка. Необходими са усилия, за да общувате и да се разбирате. Любовта изисква работа. Необходими са действия, за да се разкрият и разрешат противоречиви вярвания и очаквания.

Това обаче не означава, че няма „и заживели щастливо до края на дните си“, но по-скоро е "и полагали усилия за щастливата връзка до края на дните си."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X