Напишете дума/думи за търсене

Как да помогнем на тийнейджърите да се справят със социалния натиск

Социалният натиск се отнася до специфичен тип влияние, упражнявано между хора, които принадлежат към една и съща група. Понякога е несъзнателен. Например, когато лидерът даде пример за определени поведения. В други случаи е умишлено. Въпреки че невинаги е вреден, той винаги подтиква останалите индивиди да се държат по определен начин, за да се чувстват част от групата.

Управлението на социалния натиск може да бъде доста предизвикателство, особено в юношеството. Може да се дължи на приятеля, който пръв в групата започва да пие. Или този, който съди другите по външния вид. Какъвто и да е случаят, през този изключително чувствителен етап за изграждане на идентичност тийнейджърът може да изпита огромен натиск.

Юношеството е етапът, когато мненията и моралните ценности се утвърждават и нуждата от постоянство нараства. В резултат на това тийнейджърите се опитват да наложат възгледите си на другите, като същевременно се опитват да намерят групи със сходно мислене. Не е изненадващо, че това може да се превърне в хаос.

Неговото въздействие може да е положително или отрицателно.

Социалният натиск с положително въздействие стимулира личностното израстване, като по този начин създава по-отворени, толерантни и отговорни личности. Но когато се отрази негативно, възникват ситуации, от които всеки родител се страхува. Това означава, че тийнейджърът може да започне да употребява наркотици, да предизвика конфликт или да дискриминира другите.

Как могат да се справят със социалния натиск на този жизнено важен етап? Възможно ли е да им се помогне?

Последици от негативния социален натиск
Връстниците имат голямо влияние върху останалите тийнейджъри. Това е необходимо и положително, защото през този период те се отклоняват от образованието и влиянието на семейството си и започват да изграждат своя собствена идентичност, благодарение на своя опит. Въпреки това, ако социалният натиск, който получават, е отрицателен, последствията могат да бъдат ужасни.
• Дистанция от семейството. Въпреки че известно противопоставяне е естествено, някои влияния могат да го засилят. Това означава, че защитата, която семейното ядро може да осигури, може да бъде обезсилена.
• Появата на академични проблеми. Ниски оценки, отсъствия и т.н.
• Развитието на психични разстройства. Притеснението да се отговори на предполагаемите изисквания на групата може сериозно да компрометира психичното здраве на тийнейджъра.
• Рискови поведения. Насилие, употреба на наркотици и др.
• Ниско самочувствие. Много от най-инвалидизиращите страхове
на този етап са свързани с образа на тялото.


Ключове за управление на социалния натиск в юношеството
Способността да се преценява влиянието на връстниците като добро или лошо варира от един тийнейджър на друг. Това е предизвикателство, което включва както индивида, така и неговата среда. Ето някои полезни идеи, които да помогнат на тийнейджърите да се справят със социалния натиск.

1. Работете върху техните умения за справяне
Тийнейджърите изразходват много от ресурсите си в намиране на най-добрите стратегии за навлизане или излизане от определени социални контексти. Може да се окажат на парти, на което всъщност не искат да присъстват. Като правило те започват да търсят начин да напуснат, без да бъдат отхвърлени от групата си.

Психологическите ресурси за успешно справяне с този вид социални ситуации са самочувствие и увереност. При здравословни нива на тези променливи вероятността тийнейджърът да изпита някакъв вид отхвърляне намалява. Освен това е по-вероятно те да не се съгласи да направи нещо, което всъщност не иска.

2. Дават стойност на собственото си самопознание
Тийнейджърите трябва да признаят, че техните приоритети и нужди, както и тяхната идентичност, са толкова валидни, колкото и тези на всеки друг. Няма значение дали не са същите като на останалите в тяхната среда. Например, ако техният приоритет е да получат добри оценки, това е добре. Ако си почиват, като играят видеоигри, това също е добре, дори ако останалите им приятели предпочитат да спортуват или да ходят на кино.

3. Да се обграждат с правилните хора
Не е необходимо да насърчавате тийнейджърите да бъдат добри ученици или образцови граждани. Най-важното нещо при справянето със социалния натиск е те да намерят групи, които са безопасни пространства, където никой не е дискриминиран и където се осигурява социална подкрепа.

Наличието на положителна социална група не само им помага да генерират положителни спомени и преживявания, но също така ограничава излагането им на негативни влияния, които ги тласкат в грешната посока.

Подкрепа от връстници и семейство
Заслужава си да се отбележи ролята на връстниците, семейството и обществото като цяло за минимизиране на негативния социален натиск върху тийнейджърите. Ако сте техен приятел, опитайте се да не налагате това, което смятате за правилно. В края на краищата, ако поведението е положително, те вероятно ще го направят така или иначе, без да има нужда от натиск от ваша страна.

От друга страна, ако живеете с тийнейджър, не забравяйте, че неговата личност и идентичност са в процес на формиране и вашето влияние ще бъде решаващо. Освен че сте добър модел за подражание, трябва да се уверите, че предлагате привързани и укрепващи съвети и напътствия. Преди всичко, никога не обезсилвайте техните нужди или емоции.

До известна степен тийнейджърите са отражение на това, което се случва около тях. Ако искаме те да спрат да се изправят пред трудни изпитания като отрицателен социален натиск, най-доброто решение винаги ще бъде насърчаването на ценности на толерантност, уважение и свобода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X