Напишете дума/думи за търсене

Самовзискателност и социални мрежи - опасният капан

Ако използваме социалните мрежи като огледало, ние сме обречени да се чувстваме несъвършени. Защото в дигиталния свят, който е доминиран от филтри и фалшиво щастие, сме накарани да вярваме, че само тези, които работят упорито, за да постигнат тези ценни цели, са възнаградени с хиляди харесвания.
Социалните медии приканват към постоянно социално сравнение.

В същото време те са най-стимулиращото поле, което приканва към учене, и е страхотен инструмент за свързване и информиране. Въпреки това като повечето области, свързани с новите технологии, това има тъмна страна.

Пространства като Instagram и TikTok са ежедневни черни дупки, в които много хора, особено най-младите, попадат в определени капани. Такива, които ги карат да вярват, че най-важните неща в живота се случват на екрана. Това кара много юноши да използват тези приложения като огледала, с които „деконструират“ собствените си образи.

Всеки ден тези млади хора виждат романтична версия на изградена чрез филтър реалност. Това е вселена, в която всеки инфлуенсър е изключително внимателен към това, което представя.

Тиранията на съвършенството, независимо дали е свързана с тяло или начин на живот, изисква най-разрушителното себеизискване. Това е ангажимент, който далеч не ни позволява да достигнем най-добрата си версия (здравословния вид), ни води до изтощение и провал в постигането на нереалистични цели (патологичните).

Перфекционизмът не носи щастие. Всъщност това е вид
съществуване, при което рано или късно падаме в бездна от безпокойство и депресия.

Културата на нещастието
В момента самоизискването се разглежда като социално желана черта. Въпреки че е положително и препоръчително да засилим чувството си за самоусъвършенстване, всичко има граници. Трябва да има баланс, за да се гарантира, че няма да доведе до страдание и самоотхвърляне.

Тъжното е, че живеем в култура, която постоянно ни притиска да бъдем по-добри. В областта на маркетинга, рекламата, киното и модата всичко изглежда на постоянно високо ниво. Следователно, задачата да приемем и обичаме себе си става сложна, тъй като сме склонни да виждаме много повече дефекти в живота си, отколкото в този на околните.

Самовзискателността и социалните медии представляват изключително проблемна двойка, на която трябва да обърнем повече внимание.

Младите хора все повече се превръщат в перфекционисти и са самовзискателни
Изследване, проведено от университета в Бат (Великобритания), твърди, че новите поколения проявяват по-голям перфекционизъм от своите родители. С изминаването на десетилетията този фактор на личността нараства и връзката, която изглежда го насърчава, са социалните медии. За да разберем тази връзка, трябва да вземем предвид редица фактори.

Първият е свързан с времето, което подрастващите прекарват пред екрана. Средно това са около пет часа на ден, може би повече. Безпроблемно може да кажем, че младите хора на възраст между 13 и 29 години са изградили своята идентичност чрез платформи като Instagram, YouTube, TikTok и Facebook и др.

Тези малки виртуални светове са обитавани от привлекателни хора, които живеят перфектен живот и са постигнали изключителни неща (като милиони последователи). Всъщност героите на 21 век са в по-голямата си част влиятелни натури, с които младите индивиди се сравняват. От там произтича тяхната самовзискателност. Те искат да имат същите тела или да постигнат същите цели като тези референтни фигури, на които се възхищават толкова много.

Социалните медии не са единствената причина много хора да отхвърлят себе си, защото не са като знаменитостите, които следват. Културата и дори нашето образование ни внушават идеята да бъдем най-добрите, най-съвършените и непогрешими.

Омагьосването на социалните медии и самокритичния перфекционизъм
Instagram обикновено привлича много млади хора, които вече имат ниско самочувствие. Излагането им на свят, пълен с филтри, където изобилстват физически привлекателни успешни хора, насърчава тези момчета и момичета да развият патологично поведение, за да постигнат тези невъзможни тела или цели.

Тревожността, депресията или хранителните разстройства са по-склонни да се появят при млади хора, когато те засилват самокритичния перфекционизъм. С други думи, те се опитват да не правят грешки и се наказват и презират, че не са като техните идоли. Наказват се, че са „несъвършени”. Че са хора.

Приемането на несъвършенството е лекът за безпокойството
Теорията за социалното сравнение, дефинирана от Леон Фестингер през 1954 г., твърди, че ние по природа сме склонни да се сравняваме с другите. Затова често приемаме реалността, която ни заобикаля, за да се вгледаме в себе си и да се изследваме внимателно, за да видим какви прилики имаме с останалите. Преди всичко да видим какво ни отличава от тези, които наблюдаваме.

Копнеем за триумфите на околните и мечтаем да имаме същите тела като тези, на които се възхищаваме. Преди всичко ние се стремим да бъдем такива, каквито нашата култура повелява – перфектни и успешни. Въпреки това много малко образи биха били по-изкривени от тези, които ни се продават от пространства като Instagram, Facebook и TikTok.

Трябва отрано да научим децата на необходимостта да приемат себе си, да се стремят към това, което искат, но да бъдат толерантни към несъвършенството. Самоизискването и социалните медии съставляват уравнение, от което трябва да ги защитим. Трябва да им обясним как да използват правилно тези приложения и да насърчаваме добрия вътрешен диалог.

Психологическото благополучие е здравословната способност да понасяме грешките си, за да се учим от тях. Психическото равновесие означава да се ценим това, което сме, с нашите добродетели и несъвършенства, без да се вманиачаваме във фалшиви идеали, изградени на базата на филтри и полуистини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X