Напишете дума/думи за търсене

Наистина ли е полезен сексът за сдобряване?

Сексът за сдобряване е широко използван ресурс в света на изкуството. И киното, и литературата редовно го включват в своите продукции. Но какво се случва в действителност? Добър ли е или лош за връзката?

Сексът за сдобряване е популярна концепция, която винаги се развива по следния сценарий – партньорите се карат, гневът се разбунтува и накрая се озовават в леглото заедно.
Някои хора дори твърдят, че този секс е по-добър от „нормалния“.

Как изобщо това би могло да е възможно? Все пак любовта и страстта не би трябвало да са съвместими с крясъци и обиди?

Сексът за сдобряване обикновено се случва след тежък спор. Това е изключително страстно разменяне на ласки и тези, които са ги преживели, потвърждават, че силните им чувства на гняв са смесени с тези на любов към партньора.

Интензивният характер на тази практика кара много двойки да смятат, че сексът е по-добър след конфликт. Не е изненадващо, че сексът за сдобряване е по-често срещан при нестабилни връзки.

Друга причина, поради която двойките гледат благосклонно на секса по време на спор, е, че сексуалният контакт променя преобладаващите им чувства, особено ако са породени от малък конфликт. Това създава усещане за приключване, че проблемът, за който в края на деня не си струва да се спори, е решен.

Полезен ли е сексът за сдобряване?
Истинският въпрос е наистина ли сексът е добър начин да прекратите спор? Нека се опитаме да открием отговора.

Често се използва за искане на прошка
Сексът служи като инструмент за сближаване на някои двойки. Това е така, защото след спор между двамата партньори се създава емоционална пропаст. Често гордостта е камък по пътя към помирението и сексът може да помогне за това.

Негативната конотация на тази практика обаче е, че когато се появят чувства на любов и помирение, официалното извинение често се игнорира. Това може да създаде проблеми по-късно при някои двойки.

Може да влоши нещата
Сексът невинаги е страхотен. Това не е ничия вина и винаги може да спрете и да продължите по друго време. Въпреки това, ако започнете да правите секс след скандал и той не се окаже задоволителен, това вероятно ще влоши още повече ситуацията.

Може да се превърне в проблем само по себе си
Ако сексът по време на спорове се превърне в навик, възможно е да започнете да го нормализирате като начин за решаване на проблеми. Някои двойки в крайна сметка се карат, за да запазят връзката си. Или правят секс само след кавга.

В повечето случаи това завършва със замитане под килима на проблемите, които не се разрешават, и във времето се превръщат в хронични. Двойките също могат да изпаднат в нездравословна динамика, като например да използват секса, за да маскират негативните си чувства.

Конфликтът не изчезва
Въпреки че е вярно, че страстта, за разлика от споровете, може да ви накара да забравите конфликта моментално, той няма да изчезне магически.

Дори нещата да са се успокоили, връщането към конфликта е неприятно за много хора. Всъщност това обикновено причинява задълбочаване на проблемите в отношенията.

Възможностите за секс за сдобряване
Въпреки опасностите, които може да крие, този вид секс може да бъде валиден инструмент за разрешаване на междуличностни конфликти.

Понякога двойките имат спорове по въпроси, които всъщност не са важни. Например нещо, което единият от тях е направил в миналото, което вече не е актуално, тъй като и двамата са го разпознали като грешка. В тези случаи могат да възникнат проблеми, когато сексуалният акт замести разговора и търсенето на решения. От друга страна, освобождаването на напрежението и интимността, свързани със сексуалната среща, могат да улеснят разрешаването на конфликта.

Сексът за сдобряване помага за успокояване на духа и избистряне на ума. Следователно, партньорите могат да водят спокоен разговор, който започва от положителни чувства.
Както при други въпроси на двойките и секса, помнете, че дали дадена практика е добра или не, зависи от променливите на контекста.

Знаем, че това, което работи за едни, не работи за други. Затова всяка двойка трябва да намери най-добрия начин за решаване на проблемите си с или без секс.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X