Напишете дума/думи за търсене

Начини да контролираме пристрастяването към храни и да загубим по-бързо килограми

В нашите тела има определени хормони, които са отговорни за зависимостите. Преяждането също е зависимост, тъй като някои хора нямат контрол върху това какво и колко ядат. Това води не само до затлъстяване, но и до определени психични разстройства.

Предлагаме ви няколко страхотни съвета от специалисти по хранене, които може да ви помогнат в борбата с пристрастяването към храни.

Заменете преработените храни и подсладители с подхранващи алтернативи.
Продуктите, които са с високо съдържание на захар, изкуствени подсладители и мазнини, причиняват пристрастяване, като предизвикват химични реакции в организма.

Контролирайте порциите си. Ако не може да изключите напълно нездравословната храна от менюто си, диетолозите казват, че може да намалите зависимостта си от нея, като изядете само определено количество. Например, ако искате да ядете чипс, купувайте най-малкия пакет, веднъж седмично.

Освен това научете коя част от определен продукт е безопасна за ядене и яжте само една порция. Ако все още сте гладни след една порция, изчакайте около 30 минути, преди да консумирате друга. През това време желанието ви да ядете вероятно ще отмине. На хормоните, отговорни за контрола на апетита и приема на калории, и са необходими около 20 минути, за да изпратят сигналите до мозъка, че сте яли и че вече сте сити. Така забавянето значително ще намали шансовете ви за преяждане и наддаване на тегло.

Хранете се здравословно редовно. Може да намалите желанието си до конкретни продукти, ако задоволите хранителните си нужди чрез балансирано хранене.
Ако изберете здравословна храна в началото на деня, това като цяло ще допринесе за включването на здравословни стратегии в рутината ви.

Променете социалните си навици. Точно както хората с всяка друга зависимост, зависимите от храна трябва да прекъснат цикъла. Промяната на ежедневието ви може да бъде чудесна помощ за избавянето от неприятните ви хранителни навици. Опитайте се да прекарвате повече време, участвайки в дейности, които не включват хранене. Например, вместо да излизате с приятели на вечеря, може да отидете на кино.

Обърнете внимание на емоционалното хранене. Много хора смятат, че яденето на много, докато са разстроени или стресирани, може да помогне. Но само увеличава желанието ви за храна и няма нищо общо с решаването на проблеми. Първо, емоционалното хранене е свързано най-вече с нездравословен избор на храни като бонбони, сладкиши и пица и др. Може да избегнете това, като намерите здравословни начини за справяне със стреса. Медитация, йога, упражнения, разговори с приятел и дори четене и гледане на телевизионни сериали, ако се правят редовно, могат значително да помогнат за намаляване на стреса, както и да ви помогнат да отслабнете.

Избягвайте кофеина. Добрият сън е много важен за поддържането на здравето и справянето с ежедневния стрес, а кофеинът, бидейки стимулант, може значително да наруши така необходимата ви почивка. Не забравяйте, че има връзка между липсата на сън и наддаването на тегло. Така че намаляването на приема на кофеин може забележимо да ви помогне да отслабнете.

Гответе ястия у дома. Храненето у дома е по-здравословно за вас, защото ви дава много повече контрол. Когато знаете точно колко сол, захар или мазнини влизат в ястието ви и когато може да сменяте съставки, това ви дава по-добра представа как да постигнете хранителните и калоричните си цели.

Признайте всеки напредък, който постигате с стимули и награди, които се радвате. Може да се възнаградите със спа процедура или нещо друго, което наистина ви е приятно, след седмица редовно упражнение. Или си поставете цел да се храните здравословно в продължение на месец и след това да го отпразнувате с пътуване през уикенда с приятели. Експертите смятат, че този вид система за възнаграждение наистина помага за преодоляване на зависимостите от храни.

Погрижете се за тялото си. Проучванията сочат, че масажът може да бъде полезна част от вашата програма за отслабване. Например шведският масаж е много добър за кръвообращението и мускулите, влияе върху проблемните зони на тялото и подобрява общото ви усещане за благополучие. Може също така да използвате специални кремове за самомасаж върху проблемни зони като корема, краката и бедрата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X