Напишете дума/думи за търсене

4 храни за качествен сън

Качеството на нашата почивка се основава по фундаментален начин на житейски ни навици, на рутината ни.
Редовните упражнения, медитацията и прекъсването на отношенията със смартфона ни преди лягане насърчават почивката.
Но има и определени храни, способни да подобрят качеството на съня.
Опитайте се да ги консумирате на вечеря или точно преди лягане в умерени количества, за да се насладите на по-спокоен и по-качествен сън.

Орехи

Тези ядки са източник на триптофан - аминокиселина, която е от съществено значение за синтеза на серотонин, ключов невротрансмитер в процеса на сън. Това се доказва от изследване, публикувано в списанието Nutrients. В него се посочва, че включването на храни с висока концентрация на това вещество малко преди лягане ще подобри качеството на съня.

Но не бива да прекалявате с ядките, защото са изключително калорични. Превишаването на консумацията може да доведе до дисбаланс в енергийния ви баланс. Това може да доведе до по-лоша почивка и увеличаване на теглото в средно-дългосрочен план.


Шоколад
Шоколадът съдържа много антиоксиданти. Те са в състояние да неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Тази храна има силата да помогне за регулиране на биологичния часовник на тялото, което означава по-добър нощен сън.
Важно е да се грижите за вашите хормонални циркадни ритми, за да гарантирате, че някои от физиологичните процеси се извършват оптимално. Трябва обаче да консумирате шоколад с малко захар и високо съдържание на зеленчуци.

Сьомга

Тази риба е източник на ненаситени мастни киселини от серия омега-3. Тези хранителни вещества помагат за регулиране на възпалителните механизми, което подобрява качеството на съня. Когато възпалението излезе извън контрол, е по-вероятно да се появят болка и мигрена. И двете ситуации затрудняват добрата почивка. Поради тази причина е необходимо да включвате редовно ненаситени липиди във вашата диета.
Всъщност всички мазни риби, екстра върджин зехтин и авокадо имат висока концентрация на омега-3. От друга страна, препоръчително е да се ограничи употребата на други растителни масла, като масла от семена. Те осигуряват повече омега-6, отколкото омега-3, което може да бъде контрапродуктивно за намаляване на възпалението.

Картофи

Те са източник на въглехидрати, въпреки че съдържат и известно количество триптофан. Консумацията им в умерени дози преди почивка може да подобри качеството на съня. Те също така осигуряват много фибри, така че задоволяват глада. Това чувство е ключово за избягване на събуждането посред нощ.
Разбира се, избягвайте пържените картофи. В тях има твърде много калории, както и мастни киселини от транс тип, с възпалителни характеристики.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X