Напишете дума/думи за търсене

Какво е мозъчен оргазъм и как да го постигнем (видео)

Мозъчният оргазъм, или ASMR, което означава автономна сензорна меридианна реакция, се отнася до наскоро дефинирано сензорно преживяване, което някои хора имат в отговор на специфични стимули.

Други термини за ASMR са „изтръпване на мозъка“ и „оргазъм на главата“. Това усещане се описва като приятна, дори еуфорична, изтръпваща топлина и/или усещане за релаксация, която идва на вълни през главата, шията и гръбначния стълб.

Явлението често се задейства от успокояващи слухови и/или визуални преживявания. Различни стимули предизвикват изживяването, като например видеоклипове с нежен шепот, както и привидно обикновени неща, задачи или дейности като разресване на косата, очен преглед, хранене или подаване на документи. Задействащите звуци включват дъвчене, почукване, драскане, нагъване или електронни шумове.

Усещането за мозъчен оргазъм може да се задейства в реалния свят, но често се търси умишлено онлайн.

Откакто феноменът беше наименуван за първи път през 2010 г., концепцията за ASMR, или мозъчен оргазъм, взриви социалните медии, като много хора търсят там стимули за усещането, а други не вярват в него или не го разбират. Появиха се дори ASMR артисти (ASMRtists), които създават съдържание, предизвикващо ASMR.

ASMRtists

Бързо търсене в Google на „ASMR“ или „изтръпване на главата“ ще ви отведе до огромно множество видеоклипове, обясняващи какво е това и как да го изживеете, както и до огромно разнообразие от видеоклипове, задействащи ASMR, съобразени с почти всеки възможен тригер.

Въпреки това стотици, ако не и хиляди нови опции се публикуват ежедневно. За най-популярните ASMRtists това се превърна в доходоносна работа на пълен работен ден.

Насърчаване на спокойствие и сън

Много от най-често срещаните задействания включват мелодични, тихи звуци, меко дишане и грижовно галене – звуци, подобни на успокояващите техники, които често се използват за приспиване на бебета и малки деца.

По същия начин повтарящите се, нежни, подобни на фон шумове като леко почукване, отчетливи звуци като ухапване от ябълка, или звуци от четка за коса, преминаваща през косата, или четка за грим, галеща кожата, са подобни на тези, използвани в шумовите машини, предназначени да помогнат на хората да се съсредоточат или да заспят.

Освен това много хора използват ASMR видеоклиповете с цел заспиване, вместо (или в допълнение към) това да получат „мозъчен оргазъм“.

Как да постигнем мозъчен оргазъм

Много хора, които имат ASMR, споделят, че за първи път са го изпитали в детството. Други обаче откриват мозъчни оргазми или изтръпване на главата в зряла възраст.

Задействаната област на тялото, изглежда, е свързана с това колко силно стимулът е въздействал, но също така варира от човек на човек. По-интензивните реакции може дори да се усетят по-далеч в тялото - по гръбначния стълб и понякога чак в краката и/или ръцете.

Често срещани ASMR стимули

Задействанията на ASMR са силно индивидуални, но има общовалидни тригери, споделяни от мнозина, които изпитват тези оргазми. По-долу са най-ефективните аудио-визуални стимули, докладвани от участниците в едно проучване:

  • Шепот (75%)
  • Лично внимание (69%)
  • Хрупкави звуци (64%)
  • Бавни движения (53%)
  • Повтарящи се движения (36%)
  • Усмихване (13%)

Въпреки че е трудно да се разбере как (и дали) ще реагирате, когато се опитвате да изпитате това усещане, има някои техники, които можете да следвате, за да се опитате да предизвикате автономен сензорен отговор на меридиана.

Като цяло изтръпването на главата често се случва в отговор на успокояващи, повтарящи се звуци като почукване, шумолене, хрускане или докосване, както и от меки, шепнещи гласове в различни ситуации, особено в моменти, когато става въпрос за лични грижи – докосване по лицето и главата.

Някои видеоклипове предлагат много по-сложни сценарии (или ролева игра), докато други са много прости (като само звуци или шепот). Най-добре е да експериментирате, за да откриете какво ви въздейства най-силно. Ще намерите изобилие от двете опции онлайн.

Eто един такъв клип:

По същество всичко, което предизвиква чувство на благополучие, релаксация, грижа за вас или ви говори по някакъв начин, може да работи, за да предизвика този отговор.

Потенциални ползи

Изследванията на ASMR все още са в начален етап, така че има още много какво да се научи. Въпреки това хората, които практикуват ASMR, споделят, че ефектите от него са упокояващи, релаксиращи и медитативни.

Проучванията, които се правят, показват, че много участници, които практикуват ASMR, докладват за следните ползи:

  • Намаляване на тревожността
  • Емоционална регулация
  • Забавление
  • Чувства за междуличностна връзка
  • Подобрено настроение
  • Повишена позитивност
  • Повишена концентрация
  • Намаляване на болката
  • Релаксация
  • По-лесно заспиване и по-качествен сън
  • Облекчаване на стреса

Умереността е ключът към нашето благополучие

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X