Напишете дума/думи за търсене

Умереността е ключът към нашето благополучие

Има някои човешки добродетели и силни страни, които всички ние трябва да развиваме много повече. Умереността е едно такова качество. То се разбира като способност за самоконтрол и саморегулация на себе си.

Именно този вътрешен компас ви води да намерите спокойствие сред буря. Психологическата способност, която се справя със стреса, страха или мъката.

Свети Тома казва, че умереността е разположение на ума, което съдържа импулси. За Аристотел, който е велик анализатор на душата, това е равносилно на интелигентност.

Всъщност това конкретно измерение, което понякога се забравя от света на психологията, но е широко изследвано от философията, съдържа ценни човешки инструменти, които си заслужава да бъдат популяризирани.

Във времена на постоянна промяна, несигурност и натиск е добре да имаме вътрешна котва. Запазването на спокойствие надхвърля умереността или сдържането на определени реакции. Преди всичко това е перспектива, подход към нашето благосъстояние, който е толкова интересен, колкото и валиден.

Психологическа въздържаност
Умереността е отскоро интересан за психологията. Мартин Селигман и Кристофър Питърсън бяха първите, които я споменаха през 2004 г.
По-рано подходът, който Аристотел насърчава, като свързва това измерение с предпазливост, справедливост и смелост, се откроява над всички останали. Тези черти на характера заедно съставляват проявата на интелигентност у индивида.

Средновековните философи разглеждат умереността като genitrix virtutum (майката на всички добродетели).

Това е така, защото умереният човек притежава неизбежен талант да се справя със сложността на живота. Това е нещо, към което всички се стремим. Това означава да може да се изправяш спокойно пред нещата, които се изпречват на пътя ти, но и да бъдеш проницателен. Тя контролира вашите импулси, но без да губите чувствителността си.


Умереността като посредник във взаимоотношенията
Списанието Frontiers in Psychology наскоро публикува проучване, проведено от пет университета с голям международен авторитет. Тяхната цел била да покажат, че развиването на умереност при хората трябва да бъде още една област на психологическа намеса.
Едно от предимствата й е възможността да овладеем по-добри умения в социалните и емоционалните взаимоотношения. Умереността е човешка добродетел, която се състои от поредица от много специфични компоненти:

• Способността да прощаваш. Умереният човек е този, който знае как да прощава и да не се обижда. Да се движи напред по един спокоен начин, без омраза, негодувание и вътрешни счупвания.
• Смирение. Според авторите на това изследване смирението е маслото, което омазнява нашите социални отношения и ги улеснява. Следователно смирението носи хармония във всяка връзка.

Ако умереността действа като посредник в отношенията ни, това също ще се дължи на проявата на търпение. Отношението да живееш тук и сега, насочвайки погледа и сърцето към това, което е релевантно при всяко обстоятелство, е ключът към благосъстоянието.

Овладяването на изкуството на търпението ви позволява да смекчите тежестта на стреса и „сърбежа” на „искам това или онова сега“.

Самоконтролът е важен за нашето психологическо благосъстояние по няколко причини. Първата и най-очевидна е, че не съжаляваме за нищо, което правим. Второ, да живеем в хармония в нашата среда и във всяка ситуация, като се адаптираме по-добре към всяко обстоятелство.

Човекът с адекватна въздържаност е този, който успява да регулира емоциите и импулсите си, за да насърчи по-ефективно поведение. Той може да дисциплинира ума си, за да преодолее успешно всяка предложена цел. Кой не би искал нещо подобно?

Умереността - най-добрият съюзник на разузнаването
Умереността е включена в ръководството за човешките добродетели, определено от Селигман (представител на положителната психология), тя също е интегрирана във втората вълна на позитивната психология.
Тя е инициирана от психолозите Итай Ивцан, Тим Ломас и Кейт Хеферон. Те отварят нов подход, нова визия, която да ни напомня за нещо доста очевидно - че животът има някои изключително тъмни части и невинаги може да избягаме от тях.

Умереността е страхотен спътник в тези мрачни дни. Това е най-добрият съюзник на нашата интелигентност, защото ни дава спокойствие, перспектива и спокойствие. Ние сме премерени, така че може да вземам по-добри решения. Имам яснота, за да видим нещата по-ясно. Има светлина, която да ни води по пътя, без да е необходимо да бързаме. И накрая, има самоконтрол, за да контролираме своите импулси, емоции и разочарования.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X