Напишете дума/думи за търсене

3-те мъдри качества на водата

„Водата може да тече или да разрушава. Бъди вода, приятелю“ е един от известните цитати на Брус Лий.

В него той обобщава едно от 3-те даоистки качества на водата, извлечени от поезията на Лао-Дзъ.

Преди повече от 10 години известният философ Зигмунт Бауман ни представи концепцията за ликвидно общество. Той дефинира съвременност на обемни ценности, на променящи се социални модели и структури, на реалност, маркирана с несигурност. Изправени пред тази променлива картина и трудността да се задържим за каквото и да било достатъчно дълго, единственият непоколебимо нещо е страхът.

Живеем в свят, в който малко неща могат да бъдат описани като стабилни. Трябва да действаме бързо и да останем гъвкави. Да се адаптираме към всяка внезапна промяна в заетостта, политиката, социалните изисквания и новите, различни видове взаимоотношения.
В контекста на всички тези динамики е разбираемо да изпитваме известно безпокойство или несигурност.

Велики източни интелектуалци като Реймънд Танг (преподавател и професор от Университета в Гуанджоу) ни насърчават да научим малко повече за философията на Дао.
Чрез тези практики може да запазим спокойствие сред хаоса. Може да постигнем умереност и сигурност в този несигурен течен свят.

1. Качества на водата според Дао: смирение
На пръв поглед е трудно да се види връзката между психологическите измерения и водния свят. Тя обаче съществува и е наистина вдъхновяваща. Вода, която тече спокойно, кротко и хармонично под формата на река, подхранва земята около нея.

Когато нивата на водата са нормални, тя плиска брега, пои животните и помага на околната среда да постигне идеален баланс за функционирането на целия живот. Когато реката се развълнува и водата почне да бушува, всичко се променя. Нейната сила може да причини истински щети. Разбутва почвата, унищожава местообитания и засяга всички живи същества.

• Трябва да интегрираме качеството на водата, което отразява спокойствието и смирението. Тя винаги ще предпочита спокойствието пред насилието. И въпреки че понякога ще се сблъсква с конфликт поради външни фактори, тя винаги ще се връща в коритото си. Всеки от нас поотделно може да избере спокойствие в живота си и да насърчи естественото равновесие.

2. Водата е внимателна към възможностите
По време на трудности винаги има малък ъгъл, в който може да съзрете възможност за избавление. Няма значение какво се случва около нас, какви промени се случват, какъв натиск изпитваме или каква стена ни е спряла. Ние също може да бъдем като вода. Намерете пукнатината, слабостта на нашия противник или на проблема, които отстъпват на нов път, на нова възможност.

Това е даоското качество на водата, което ни напомня колко адаптивно може да бъде това жизненоважно вещество. Когато нещо ни възпира или блокира пътя ни, може да разчитаме на две неща: непримирима сила и намиране на слабото място.

Не може да забравим, че водата е страхотен опортюнист. Никога не се колебае да промени форма, настройка или позиция, за да продължи да се движи напред. Докато има дори и най-малката възможност да стигне там, където иска, водата може да го направи.

3. Промяна без страх
Малко елементи са толкова вдъхновени от или добре пригодени за промяна, колкото водата. При екстремни температури тя може да се превърне в лед или в пара. Водата не се колебае да промени формата си в зависимост от заобикалящата я среда.  когато я напълни, и ще остане малка и незначителна, ако е в пукнатината на скала. Тя ще стане огромна, ако се върне в океана, и ще стане жизненоважна храна, когато живо същество е жадно и се нуждае от нея.

Водата има сила и характер. Тя знае и разбира, че нищо не е толкова важно, колкото промяната. Природата е толкова често враждебна и този, която не се адаптира, не оцелява. Ако приемем, че тези качества на водата не само ще ни вдъхновят, но и ще ни помогнат в различни аспекти на живота ни.

Алберт Елис - психотерапевт, известен с разработването на рационална емоционална поведенческа терапия, казва, че има чудовище, което всеки ден ни преследва. Течение, което се опитва да помете нашето щастие. Идеята, че светът трябва да е щастливо място, трябва да идва от нас. По-добре да спрем да се оплакваме от всяко препятствие, всяка скала на пътя, всяка неочаквана и нежелана промяна.

Да бъдем като вода. В крайна сметка, и ние сме природа. А самата природа е израз на Дао.

Важна е дори чашата, от която пием вода

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X