Напишете дума/думи за търсене

Кога е задължително да пием вода

Знаете ли, че пиенето на вода може да бъде спасение? А знаете ли, че има моменти, когато е особено важно да пием вода?

1. Пийте вода веднага след ставане
Представете си да стартирате колата си при минусови температури и да я пуснете на предавка, без да изчакате двигателят да се загрее. Това не би било хубаво, нали?

Същото е и с човешкото тяло. То се чувства по-добре, ако му дадете вода, с която да се събуди и „включи“ сутрин.

Чаша хладка вода веднага след като се събудите казва на тялото ви, че е време за действие. Подобно на леко течащ поток, който протича по скалите, вашата кръвоносна система се нуждае от течност, за да се освободи от упоритите свободни радикали и остатъци от изгорените калории, използвани през нощния метаболизъм.

2. Пийте вода преди хранене
Пиенето на вода преди хранене ви помага да се чувствате по-сити.

Когато сте хидратирани, стомахът е подготвен и за храна; водата събужда вкусовите рецептори и овлажнява стомашната лигавица. Чашата с вода навлажнява устата и изчиства остатъчните вкусове от по-ранна храна, напитки или тютюнопушене в очакване на идващото хранене или лека закуска.

3. Пийте вода, когато сте гладни
Ако сте гладни между храненията, първо изпийте чаша вода, за да видите дали не сте дехидратирани. Понякога хората си мислят, че са гладни, когато те всъщност са жадни. Пиенето на вода преди закуска или по време на закуска ще ви помогне да се почувствате по-сити и енергични.

4. Пийте вода преди тренировка
В зависимост от температурата и нивата на течностите в тялото ви може да ви е необходима една или няколко чаши вода, за да се предпазите от дехидратация по време и след тренировките. Хидратацията е от съществено значение за предпазване от топлинен удар при топло време и от измръзване при студени температури, тъй като циркулацията на тялото ви играе защитна роля в двете крайни температури и се нуждае от вода, за да функционира правилно.

5. Пийте вода след тренировка
След енергично упражнение може да се наложи да пиете много вода, за да заместите течностите, изгубени при изпотяване и уриниране. Количеството, от което се нуждаете, зависи от теглото ви, от здравословното ви състояние и от това дали спортувате в горещи или влажни условия, както и с каква продължителност е тренировката ви. Но не пийте твърде много вода и твърде бързо, за да не получите стомашни спазми.

6. Пийте вода, когато сте изложени на микроби
Ако сте в болница или край заразни хора, пийте малко повече вода от обикновено. Част от микробите и вирусите се отмиват с водата. Добре хидратираното тяло насърчава бактериални и вирусни нашественици да се придвижват, за да не се заселват и размножават в тялото.

7. Пийте повече вода, когато сте болни
Съветът, който познаваме още от детството си, има своите научни основания. Когато сте болни, трябва да пиете много течности, включително вода, за да се подобрите.

Пиенето на осем чаши вода дневно e задължително, като другите течности като чай, сок и супа се отчитат към общия ви прием.

8. Пийте вода, когато сте уморени
Ако чувствате нужда от дрямка, но не можете да вземете такава, пийте чаша или две вода.

Знаете ли, че умората е един от признаците на дехидратация? Поради способността си да се движи бързо през тялото, водата може да достигне до мозъка ви и да ви даде, да речем, малко тласък преди голяма среща или когато сте притиснати от краен срок.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X