Напишете дума/думи за търсене

Какво лекува горчицата

Трапезната горчица е подправка, която се прави от семената на синапа, но всичките му сортове се използват не само като ароматни овкусители, а и като ефективно терапевтично средство със силно дезинфекциращи и противовъзпалителни свойства.

Лечителите от Средновековието препоръчвали на пациентите си да ядат две семена синап всяка сутрин, за да подобряват паметта и за почистване на съдовете на мозъка.

Горчица за здраве

Фитотерапевтите препоръчват да се яде горчица, когато чувствате тежест в стомаха, намален апетит, лошо храносмилане, подуване на корема и имате склонност към запек. Подправката подобрява кръвообращението в лигавичните стени на хранопровода, дезинфекцира целия стомашно-чревен тракт. Веществата, които се намират в лука, хряна, чесъна и репичките, имат същия ефект.

Всички тези продукти допринасят за нормализиране на чревната микрофлора, инхибират патогенните бактерии и повишават имунитета на организма. Лекарите ги препоръчват особено в случаите, когато честото приемане на антибиотици силно увреждат чревната микрофлора.

Освен това някои билкари съветват включването на горчицата в диетата при хронично главоболие и лошо храносмилане. Обикновено това дава отличен резултат, но първо трябва да се консултирате с вашия лекар. Има заболявания, при които острите и пикантни подправки са противопоказани.

Пластири и компреси

Горчицата трябва да се използва с изключително внимание, тъй като тя има силно дразнещо действие върху кожата. Причиняват зачервяване, парене, изтръпване, при продължителна употреба може да провокира силно изгаряне. Използва се при настинки, бронхити, пневмонии, фебрилни инфекциозни заболявания и локално по време на обостряния на артрит, невралгия, ишиас и ревматизъм.

Компресите с прясно смлени синапени семена имат още по-силен ефект. С тяхна помощ се нагряват по-дълбоките слоеве на кожата. Компресите не трябва да се прилагат директно върху нея. Преди това за защита се слагат мокри кърпички или марли върху кожата и едва след това се прилагат компресите.

За компреси синапените семена се натрошават на ситно брашно, смесват се с топла (не гореща) вода и се нанасят върху пергаментова хартия или кърпа, която покрива защитена зона на кожата. В началото пациентът ще почувства топлина, изтръпване в тази област, което скоро ще бъде заменено от силно усещане за парене. Ако се появи зачервяване, компресът трябва да се отстрани.

Баня за крака с горчица

Има по-мек ефект върху организма, облекчава появата на настинки, грип, втрисане, хипотермия. Препоръчителна е при нарушения на кръвообращението, виене на свят, депресия, кашлица, бронхит и пневмония.

Около 400 г горчица се заливат с 2 литра хладка вода, след което добавяте тази суспензия към топлата вода в легена. Потопете краката. Процедурата трябва да трае не повече от 15 мин, а температурата на водата не трябва да надвишава 30°С. Топлата вода унищожава горчичните ензими, така че процедурите с гореща вода няма да дадат желания ефект.

Такива бани са разрешени за употреба при деца с настинки и заболявания на горните и долните дихателни пътища. За деца дозата на горчицата се намалява наполовина. След като вземе горчична вана, пациентът се увива с одеяло, за да се предизвика обилно изпотяване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X