Напишете дума/думи за търсене

Навици, които понижават коефициента на интелигентност

Може да не мислите, че ежедневната ви рутина има нещо общо с вашия коефициент на интелигентност, но науката е доказала, че навиците ни решаващо влияят върху начина на работа на мозъка.

Консумиране на наситени мазнини
Много от ястията, които консумираме всеки ден, може да включват висок процент на наситени мазнини. Те се съдържат в млечни продукти, мазни меса и колбаси. Тези видове храни засягат сърдечносъдовата система, защото повишават лошия холестерол, което уврежда функционирането на кръвоносната система.

В резултат на това има по-нисък кръвен поток, което води до по-малко кислород, достигащ до мозъка. Това уврежда много от процесите, в които този орган се намесва и променя нашето душевно състояние, което води до засилване на негативни емоции като тъга.

Мултитаскинг - един от навиците, който понижава вашия IQ
Мозъците не са предназначени за изпълнение на няколко задачи наведнъж. Хората си създават илюзията, че правят много неща едновременно.

Гледането на твърде много телевизия
Това несъмнено е една от най-евтините и лесни форми на разсейване. Това ни кара да се чувстваме спокойни, защото не трябва да полагаме никакви физически или умствени усилия, просто седим и гледаме каквото се случва на маликя екран.

Цената обаче може да бъде много висока. Гледането на прекалено много телевизия е един от навиците, който понижава коефициента на интелигентност.

Недостатъчно качествен сън
Хората, които не спят достатъчно или тези, които не получават качествен сън, лесно се отегчават, правят повече грешки и са по-емоционално нестабилни. Освен това определено са по-раздразнителни, което означава, че всичко може да ги разстрои много лесно и да останат разстроени за дълги периоди от време.
Пълноценният сън ни кара да се учим по-добре. Когато сме добре отпочинали, е по-лесно да сме концентрирани и да запомним информация.

Консумирането на твърде много захар
Големите количества захар също не позволяват на мозъка да функционира правилно. Ако човек консумира големи количества захар в продължение на 6 седмици подред, ще му бъде по-трудно да запомни информация. Фактът, че деменцията има по-висока честота при хора с диабет, не е просто съвпадение.
Плодовете с твърде много фруктоза могат да предизвикат същия ефект. Самата консумация на захар не е лоша, стига да е с мярка. Захарта всъщност е една от основните храни на мозъка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X