Напишете дума/думи за търсене

Защо не трябва да задържаме урината си

Повечето от нас са изпадали в ситуацията, когато наблизо няма тоалетна и трябва да задържим урината си за известно време. Въпреки че, ако го правим от време на време, е относително безобидно, многократното задържане на урината може да не е толкова безопасно, колкото изглежда. Освен че причинява временен дискомфорт, има няколко причини да се откажете от този навик веднъж завинаги.

1. Може да увреди бъбреците
Задържането на урина за дълго време може да ви направи уязвими към инфекции, особено ако имате бъбречни заболявания. В тежки случаи може дори да доведе до натрупване на урина в бъбреците, което води до сериозно увреждане.

2. Може да отслаби мускулите на пикочния мехур

Задържането на урина за дълги периоди оказва натиск върху мускулите на пикочния мехур и тазовото дъно. С течение на времето това може да доведе до инконтиненция и да причини затруднения при изпразването на пикочния мехур.

3. Може да предизвика инфекции на пикочните пътища

Изпразването на пикочния мехур помага на бактериите, които естествено присъстват в пикочните пътища, да напуснат тялото ви. Но когато задържате урината си, бактериите започват да се натрупват и размножават, което може да доведе до инфекции в дългосрочен план.

4. Това може да доведе до разтягане на пикочния мехур
Обикновено, когато пикочният ви мехур е пълен, той се разтяга и след това се връща в първоначалната си форма. Но редовното задържане на урината може в крайна сметка да промени формата на пикочния ви мехур, предотвратявайки събирането му.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X