Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за здравето на черния дроб, преял с фаст фууд?

Отрицателните ефекти от яденето на бързо хранене са документирани от няколко години и много потребители са наясно с ефектите, които може да има върху телесното тегло и здравето. Скорошно проучване предупреждава за последствията върху черния дроб.

Изследването, публикувано чрез медицинското списание Clinical Gastroenterology and Hepatology, установява, че редовната консумация на храни от веригите за бързо хранене повишава риска от развитие на неалкохолно мастно чернодробно заболяване, особено при пациенти със съпътстващи заболявания като затлъстяване и диабет.

Анализирани са данни за диета и измервания на мастен черен дроб при 4000 възрастни. По този начин експертите установяват, че тези, които консумират 20% или повече от дневните си калории във фаст фууд, са склонни да имат по-висок риск от неалкохолно мастно чернодробно заболяване в сравнение с тези, които ядат по-малко или изобщо не ядат.
И въпреки че пациентите с метаболитни заболявания са най-уязвими към това усложнение, здравите хора не са освободени от риск.

Здравият черен дроб съдържа малко количество мазнини, обикновено по-малко от 5%, и дори умерено увеличение на мазнините може да доведе до неалкохолна мастна чернодробна болест.

От изследваната група пациенти 52% съобщават, че консумират някаква бърза храна. От тях 29% консумират една пета или повече от дневните си калории от бързо хранене. Именно в последната група се наблюдава значително повишаване на нивата на чернодробни мазнини.

Пици, хамбургери, пържени картофи и хот-дог, които често се продават във вериги ресторанти, са категоризирани като бързо хранене. Други ястия, богати на трансмазнини и захари, могат да бъдат включени в тази категория.

Неалкохолна мастна чернодробна болест
Тя обхваща спектър от чернодробни състояния, свързани с метаболитни нарушения. Основната й характеристика е повишеното съдържание на мазнини в черния дроб при липса на значителен прием на алкохол.

Информация, пиблукивана в Journal of Family Medicine and Primary Care, е най-често срещаното хронично чернодробно заболяване в света. Смята се, че разпространението му е приблизително при една трета от населението на планетата.

Въпреки че точната причина не е установена, развитието му е тясно свързано с наднорменото тегло, затлъстяването, инсулиновата резистентност, диабет тип 2 и високи нива на триглицериди и холестерол в кръвта. При някои пациенти, излишните мазнини, съхранявани в чернодробните клетки, причиняват неалкохолен стеатохепатит, който се характеризира с възпаление на черния дроб. Без своевременно лечение това може да прогресира до по-сериозни заболявания като цироза, чернодробна недостатъчност и рак на черния дроб.

Как да се грижим за здравето на черния дроб
Появата на чернодробни нарушения означава намаляване на качеството на живот. Черният дроб участва в около 500 жизненоважни функции, включително разграждането и елиминирането на токсините, присъстващи в кръвта, съхранението на хранителни вещества, регулирането на нивата на кръвната захар, процеса на коагулация и други.

Оттук и значението на възприемането на начин на живот, който подобрява здравето и помага за предотвратяване на усложнения. За това е от ключово значение да поддържате здравословно телесно тегло, да имате добър хранителен режим и правете редовни физически упражнения.

Режими като средиземноморската диета, характеризираща се с обилен прием на зехтин, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, бобови растения и риба, постепенно подобряват тежестта на безалкохолното мастно чернодробно заболяване.
Освен това физическата активност е ключова за превенцията и лечението на това заболяване, тъй като има положителен ефект върху чернодробния метаболизъм.
Препоръчва се седмична практика от поне 150 минути упражнения с умерена интензивност.

Увеличаване на приема на вода, избягването на консумацията на тютюн и алкохол, ограничаването на консумацията на захар и избягването на самолечение също са определящи за грижата за този орган.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X