Напишете дума/думи за търсене

Най-полезните храни за черния дроб (+рецепти за пречистване)

В нашия бесен начин на живот претоварваме нещастния си черен дроб не само с отрицателни емоции като яд и гняв, но и с всевъзможни хранителни и алкохолни излишества. Как да се погрижим за него?

Не може да устоим на невероятната торта с тежък маслен крем след обилния обяд или на сочните пържоли с искрящо червено вино. А черният ни дроб всичко понася, докато някой ден се разбунтува. Тогава получавате дискомфорт и тежест под дясното ребро и горчив вкус в устата. Това е знак, че трябва да промените менюто си и повече да обръщате внимание какво слагате в чинията си. Ето с каква храна можете да омилостивите този важен орган според гастроентеролозите.

Здраве за черния дроб с храни

Тиквата, приготвена по всевъзможни начини – варена, печена, като каша, кремсупа, като не бива да забравяме и тиквените семки (сурови, разбира се).

Зеленчукови супи – вегетариански или на базата на прецеден месен бульон.

Нетлъсто месо – пилешко, пуешко, телешко – варено или запечено без мазнина, както и приготвени на пара котлети.

Нетлъста риба – печена или приготвена на пара – треска, бяла риба, шаран, пъстърва.

Прясна извара с ниска масленост (под 2%) в количество 100-200 г дневно), айрян и кисело мляко.

Кашите също са полезни за черния дроб – от елда, овесени ядки, просо и царевично брашно.

От растителните масла специалистите препоръчват зехтина – студено пресован.

Може да си позволите и различни зеленчуци – сварени или при добра поносимост – сурови като салата, подправена със зехтин и лимон.

Сушени кайсии, стафиди.

Кисели, желета, пудинги.

Хлябът е добре да е пълнозърнест, леко препечен.

Отвари от шипки и лайка.

Как да го изчистим с рецепти от народната медицина

Сварете глава червено цвекло, докато омекне и пийте получената отвара по 3/4 чаша по няколко пъти на ден в продължение на 2 седмици.

Добро действие върху черния дроб има и царевичната коса. И тя се пие като отвара, но времето за лечение е по-дълго – трябва да продължи 6 месеца.

Смесете половин чаша сок от кисело зеле с още толкова натурален доматен сок. Пийте от тази смес три пъти дневно след хранене в продължение на две седмици.

За черния дроб се препоръчва и прясно изцеден сок от пресни зеленчуци – моркови (200 г), магданоз (50 г), целина (150 г). Пийте от него всяка сутрин на гладно в продължение на месец.

Добре е сутрин на гладно да изпивате сока на половин лимон, разреден с малко хладка вода.

знаете ли,че

Черният дроб е най-големият орган в човешкото тяло и теглото му може да достигне до 1,5 кг. Неговите клетки (хепатоцити) отговарят за жизненоважни процеси – обработка на белтъчини, въглехидрати, мазнини и отделяне на токсините, отделени при обмяната.

Черният дроб има невероятната способност да се самовъзстановява. Отстранени части от него при операция се възстановяват само за няколко седмици.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X