Напишете дума/думи за търсене

Илиана Раева на 60. Щастието й се събира в нейните 5 принцеси и обичта на Наско

Славея, Виолета и Илиана

Бабо, обичам те, прошепва с усмивка 3-годишната Амили.

Честит рожден ден, скъпа бабо, пеят 6-годишната Илиана и още ненавършилата 3 г. Асияна заедно с мама Виолета.

Мила мамо, обичам те безкрайно, пише със сърчице Славея.

Просто те обичам, “дозавързва” панделката на букета от най-чисти емоции Наско Сираков.

Колегите от “24 часа” събраха великолепната шесторка на Илиана Раева за уникален подарък за 60-годишнината на любимата баба, мама и съпруга. Петте принцеси на Илиана и нейното златно момче - специалната изненада за златното момиче на българската художествена гимнастика.

ВИДЕО: АЛЕКСАНДРА ТРЕНКОВА И ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

“Мамо, пожелавам ти преди всичко да си здрава, все така целеустремена, отдадена, грижовна, вдъхновяваща. И да бъдеш все така обичана и успешна. Пожелавам ти още златни медали - олимпийски. Покорихте толкова много върхове и зарадвахте толкова много хора...”, започва Славея - голямата дъщеря на Илиана и Наско.

“Не мога да повярвам,

че става на 60.

Мама е такъв

младолик сладур

и с годините наистина не губи от този чар, който си носи от младини, от дете. Мисля, че това е едно от основните неща, които ѝ помагат в живота. В отношенията с хората, в професионален план - този младежки дух, който е запазила.

Тя е изключително емоционален и сърцат човек. Влага много във всичко - не само в професионален план, влага в отношенията си с хората. Малките неща могат да я трогнат, да я зарадват, да я разплачат. Наистина е златна. Освен лилавия цвят има още един, който винаги ще си остане нейният - златният”, продължава Славея.

Славея и току-що навършилата 3 години Амили. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Славея и току-що навършилата 3 години Амили. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

“Това е истински семеен празник. Пожелавам ѝ да продължава да прави всичко с такава любов и страст.

Да продължават

толкова много

да се обичат

с баща ми

- заедно да са все така щастливи. Пожелавам ѝ да постига целите си с по-малко нерви. Да ѝ върви по вода. Да прави всички около себе си щастливи”, започва Виолета - малката дъщеря на Илиана и Наско.

Споделя, че личните неща си ги казват у дома, помежду си, не в интервюта. Сега обаче за 60-годишнината Виолета нарушава неписания семеен закон - иска хората да знаят, че майка ѝ е много чувствителна. Типично за човек, който всяко нещо е постигнал с много труд, жертви и лишения.

“Въпреки че има аурата на Желязната лейди, дълбоко в себе си тя изживява всяко нещо - когато има проблеми - професионални и от всякакъв характер. Искам да знае, че винаги ще сме до нея със сестра ми и със семействата ни. Винаги може да разчита на нас, както цял живот ние разчитаме на нея. Любовта ни е абсолютно безрезервна”, допълва Виолета.

Виолета с все още ненавършилата 3 години Асияна и 6-годишната Илиана (вляво), кръстена на именитата си баба.
Виолета с все още ненавършилата 3 години Асияна и 6-годишната Илиана (вляво), кръстена на именитата си баба.

“Тя цял живот ми е била златна. Маменце, да си жива и здрава - това е най-важното. Изключително горд и щастлив съм, че живеем заедно вече толкова много години.

Истината е, че сме

много щастливи заедно.

Истината е, че

си вярваме страхотно.

И най-важното - че имаме възможност да се радваме на внучките ни”, казва към и за любовта на живота си Наско.

Наско и Илиана на празненството с най-любимите хора по случай 60-ия рожден ден на златното момиче на българската художествена гимнастика. СНИМКИ: НАЙДЕН ТОДОРОВ
Наско и Илиана на празненството с най-любимите хора по случай 60-ия рожден ден на златното момиче на българската художествена гимнастика. СНИМКИ: НАЙДЕН ТОДОРОВ

Именно внучките Илиана, Асияна и Амили са днешният повод за блясъка в очите на Раева. Златен блясък - сякаш като онзи от историческия олимпийски медал за българската художествена гимнастика, спечелен в Токио.

“Тя е много емоционална и преживява успехите доста еуфорично. Но като моменти на най-голямо щастие в очите ѝ бих определила златния медал от олимпийските игри в професионален план и раждането на внучките ѝ. Това са моменти със сълзи от щастие”, казва Славея.

Сестра ѝ потвърждава: “Тя казва, че това са най-най-най-специалните моменти за нея - появата на трите принцеси, които ни допълниха женското царство. Те са нейното голямо щастие”.

По-добра мама

или по-добра

баба е Илиана?

Част от отговора се съдържа в един от любимите въпроси на 3-годишната Амили: “Мамо, кога баба дойде гледа мене?”.

“Когато отговоря: “Мамо, баба има работа”, няма отказване, а следва: “Искам баба дойде гледа мене”. Набирам я и я питам: “Кога ще дойдеш да гледаш Ами, защото Ами те чака с нетърпение”, разказва Славея.

И двете дъщери на Илияна Раева са категорични - тя е прекрасна майка, но и прекрасна баба - отдадена и грижовна: “Много ни помага, винаги, когато има нужда. Макар да е много заета с художествената гимнастика, винаги ни помага”.

А баба Илиана няма нужда от много убеждаване - ако Ами я чака, винаги намира начин и време. Тогава Славея чува от малката си дъщеричка: “Йееей, супер, баба дойде гледа ме”.

Според Виолета майка ѝ е по-притеснителна като баба, по-емоционална:

“С внучките си

трепери постоянно

и по всеки повод -

дали са нахранени,

дали са облечени,

да не се ударят...

А те все пак са деца”.

Баба Илиана с любимите си три принцеси - мъничките Асияна и Амили и кака Илиана
Баба Илиана с любимите си три принцеси - мъничките Асияна и Амили и кака Илиана

Любопитно е кои са първите реални спомени на Славея и Виолета, свързани с майка им.

В главата на Славея веднага изниква картина от Сарагоса: “Бяхме заминали да живеем там. Аз бях на 4 години. Помня много ясно разходките в парка - аз, мама и сестра ми Вили, която беше бебенце. Помня как ни разказваше за Луната. Луната имаше очи, Луната имаше лице. Правехме толкова дълги разходки в един голям парк - нощни, на лунна светлина, през деня... Купуваше ми сладолед - това е много ярък спомен”.

Виолета пък е запечатала ярки спомени от периода в Барселона: “Когато баща ми играеше в “Еспаньол”. Пазя този спомен - гледах я, това беше най-прекрасното лице на света. Тя е много обичлива майка. Показваща любовта си и към нас, а сега и към внучките си. Та това всъщност е един от първите ми реални спомени с нея - най-прекрасното лице на света, излъчващо любов.

Тя много обичаше

да ни разказва приказки

и да променя края.

Примерно да каже, че

Червената шапчица е

изяла вълка,

и да ни разсмива. Правеше ни куклен театър. Същото го прави и в момента с внучките си. Тя е много артистична и винаги е казвала, че ако животът ѝ не се е стекъл така, че да влезе в залата за художествена гимнастика, е щяла със сигурност да се развие в друго поприще, свързано с изкуство, може би в театъра. Всяка история винаги ни я разказваше много интересно”, споделя Виолета.

Сияещата Илиана в организирана от нея фотосесия с бременните Виолета и Славея
Сияещата Илиана в организирана от нея фотосесия с бременните Виолета и Славея

Триото Илиана, Славея и Виолета е скрепено от наистина специална връзка. А това, че са различни, е бонус. И сякаш ги сближава още повече.

“Истината е, че сме много близки и си споделяме абсолютно всичко. Имаме уникални отношения с майка. Особено след като родихме и имаме собствени деца. За нея категорично мога да кажа, че ми е една от най-добрите приятелки. Тя и сестра ми - и двете са ми сред най-добрите приятелки”, откровена е Виолета.

Славея признава, че от трите тя е най-спокойна:

Много се допълваме,

може би именно защото

сме много различни

И когато някоя от нас има нужда от съвет, от подкрепа, винаги сме съумявали да си помогнем.

Илияна пред футболен портрет на любимото си момче
Илияна пред футболен портрет на любимото си момче

На 60 г. Илиана Раева изглежда като човек, който има всичко. Славея е категорична, че майка ѝ винаги постига целите си по един или друг начин, но никога за сметка на другите.

А за следващите 10 години голямата ѝ дъщеря ѝ пожелава още внуци.

Към това Виолета добавя своите пожелания - майка ѝ винаги да е заобиколена от страхотния екип, който е създала и който обединява.

И още - да има време да слуша любимите си птички, да се наслаждава на повече спокойствие и време за себе си. Да пътува, но не за състезания, а за кеф - да се наслади на градовете, от които обичайно вижда само спортните комплекси. Естествено, уточнява Виолета, пътешествията трябва да са с баща им.

А самият Наско Сираков иска едно за съпругата си: “Само да е здрава. И по-малко нерви, разбира се”.

На 11 декември 2023 г. ще се навършат 40 години от сватбата на Илияна и Наско
На 11 декември 2023 г. ще се навършат 40 години от сватбата на Илияна и Наско

ДА ОПИШЕШ НЕОПИСУЕМАТА С 6 ДУМИ

Да опишеш неописуемата Илиана Раева с шест думи за 60-годишнината ѝ. Тази сложна и много приятна задача поставихме на Славея, Виолета и Наско Сираков.

Майка, но и родител. Защото майчинството е едно, но да си добър родител, е съвсем друго. А тя цял живот се е стремила да намери баланса между професията и семейството. И успява. И винаги ни е давала подкрепа - не само на мен и на сестра ми, но и на баща ми. Съпруга. Приятел. Професионалист, лидер - ако може и тези думи да са две в едно. Шест думи категорично няма да са достатъчни, тя просто е прекрасна, толкова се влага в нещата, които обича. Бих добавила истинска и сърцата”, отговаря Славея.

Прекрасна. Неповторима. Обичана - много обичана. Успешна - много успешна. Във всяко отношение. И като майка, и като баба, и като съпруга, и като професионалист. Тя ми е идол. Пример в живота - за всичко”, казва Виолета.

Невероятна. Красота. Любов. Истина. Космическа. И просто Илиана”, описва я Наско Сираков.

Славея и Амили
Славея и Амили

Плаче от силни чувства, но дори сълзите ѝ отиват

Когато Илиана Раева види специалния подарък в “24 часа”, подготвен от семейството ѝ и екипа ни за празника, със сигурност ще има и широки усмивки, и сълзи. И тримата - Славея, Виолета и Наско, нямат никакво съмнение.

Виолета: “Със сигурност ще изпита щастието, което заслужава. Радвам се, че можем да й подарим такива емоции. Ще има и сълзи от щастие”.

Славея: “Като види тази изненада за рождения си ден, със сигурност ще поплаче. Милата мама, тя винаги си поплаква при такива изненади - дали от нас, дали от приятели и близки хора. Наистина преживява нещата, много е емоционална. Влага много в малките неща и те няма как да не я трогнат”.

Наско, който най-добре знае от какво плаче любимото му момиче: “От силни чувства. Сигурно ще поплаче и сега. Но на нея ѝ отиват и сълзите в очите”.

Илиана и Асияна рисуват за баба пред щастливата мама Вили
Илиана и Асияна рисуват за баба пред щастливата мама Вили

БУКЕТЪТ ОТ ЕМОЦИИ ЗА ИЛИАНА РАЕВА

И понеже написаното остава, а снимките казват повече от хиляди думи, “24 часа” помоли 6-имата най-любими на Илиана Раева да ѝ напишат послание на една от най-хубавите ѝ снимки.

С малко помощ от мама 3-годишната Амили нарисува за баба сърце.

Мила мамо, променяй само тази част от теб, която ти помага да израстваш! Обичам те безкрайно много!, написа самата Славея.

Водена от мама Виолета, все още ненавършилата 3 годинки Асияна написа: Обичам те до сърчице и името си.

Бабо, много те обичам. От Илиана, старателно изписа най-голямата ѝ 6-годишна внучка. А после дълго добавяше летящи около баба си сърчица, едно от които уловено като балонче на щастието от златното момиче, на което е кръстена.

Мамо, обичам те. Бъди ми жива и здрава, много щастлива и все така добра! Пожелавам ти да мечтаеш силно и да достигнеш още много върхове!, бе посланието на Виолета.

Накрая Наско Сираков обобщи всичко с онова Просто те обичам!!! Три думи, които казват всичко.

.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X