Напишете дума/думи за търсене

Йо-йо връзки, или да се луташ между обвързване и бягство

Йо-йо връзката е белязана от нестабилност.

Един ден изглежда, че може да проработи, но на следващия е пълна катастрофа. След седмица има подновена надежда, че може да е наред, но след около месец всичко отново се обърка.

Всъщност единствената константа в този вид връзка са нейните възходи и падения.

Двойките, които са част от йо-йо връзка, имат редовни спорове. Те решават да приключат с отношенията и се кълнат, че този път е завинаги. Малко след това обаче възобновяват връзката, като твърдят, че този път е сериозна. Но не е. Това е така, защото има продължаващ дебат между обвързването и бягството.

Йо-йо връзката се формира от несигурност. Това може да нанесе много щети и на двамата членове на двойката, карайки ги да се чувстват напрегнати и неспокойни. Защо това се случва? По правило се налага логиката на бягството.

Как се проявява тя?

1. Използване на връзката като убежище
Това се случва, когато отношенията се използват като бягство от несигурността. На практика единият партньор се е превърнал в
нещо като баща или майка, който винаги разбира и прощава.

Следователно, той осигурява защитен и успокояващ балон.
В действителност партньорите не изпитват никаква зряла любов един към друг, а просто задоволяване на егоистична нужда. Тъй като връзката не носи никакво истинско удовлетворение, те се опитват да избягат. Въпреки това тяхната несигурност се засилва и те се връщат в безопасното си убежище на познатите отношения.

2. Страх от интимност
Той се проявява в неудобни чувства. Един от партньорите изповядва веруюто, че не иска другият да е твърде близо до него, но не го и пуска да си тръгне. С развитието на връзката това има тенденция да се задълбочава, което го кара да се чувства така, сякаш иска да избяга.

След това обаче започва да се страхува да не загуби човека до себе си веднъж завинаги и започва да търси близост с него.
Това конфигурира перфектна йо-йо връзка, в която преобладаващата нотка е колебанието.

Всъщност е вероятно това двусмислено поведение да ускори раздялата. Това е така, защото за другия е изтощително да бъде подвластен на чувствата на негодувание на партньора си.

3. Страх от провал и бягство като решение
Това е случай, подобен на предишния. Разликата е, че дискомфортът обикновено се дължи на травма или проблем във връзката, който не е решен. Вероятно нестабилният партньор се страхува да не страда отново, защото е имал негативни преживявания в миналото. Следователно, той очаква, че болката ще надвие психологическите му ресурси и няма да може да се справи с нея.

Този индивид е като молец, който търси пламък. Той знае, че не може да се приближи твърде много или ще изгори.
Затова той идва и си отива, никога не остава на едно място задълго. Бягството се превръща в начин за справяне с мъката, която изпитва.

4. Вечното търсене на по-добър партньор
Възможно е йо-йо връзката да се дължи на известно чувство на разочарование, което незрелите двойки често изпитват. След първия прилив на влюбване, те преминават към следващата фаза. Но те чувстват, че връзката вече не притежава магията отпреди. Недостатъците на партньора им са по-забележими и дори може да се чувстват малко отегчени.

Това е моментът, когато започва да се оформя фантазната идея, че някъде може да има нещо по-добро. Нещо вълнуващо, което ще помогне да се разчупи рутината. Затова единият или двамата започват да търсят това преживяване. Това внася нестабилност в отношенията. Те не са решили, какво ще правят след това? Може би ще намерят нещо ново. Или може би това, което вече имат, е по-добро.

5. Страх от отхвърляне
Това е друг фактор, който задейства желанието за бягство в йо-йо връзките. Понякога индивидът се чувства възпрепятстван от партньора си. Той се страхува, че може да идва в повече на човека до него и се притеснява, че всеки момент ще бъде изоставен. Така той самият започва да бяга, с цел да запази някакъв контрол над ситуацията.

Възможно е също единият партньор да не осъзнава стойността си и да вярва, че любимият му ще бъде разочарован, веднага щом открие недостатъците му. В този случай страхът от отхвърляне активира нестабилност.

Йо-йо отношенията не са добри за нито един от партньорите. И двамата трябва да използват много емоционални ресурси, за да преодолеят тази крайна несигурност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X