Напишете дума/думи за търсене

Ефектът на Tinder: психологическите ефекти на днешните срещи

Използвали ли сте някога сте използвали приложение за запознанства, за да намерите партньор?

В момента е по-голямо предизвикателство да се намери човек, който не е използвал някой от тези ресурси, които съществуват повече от десетилетие. Няма значение дали търсите любов, връзка за една нощ или просто да облекчите тежестта на самотата или тъгата от скорошна раздяла.

Може да има множество причини да се регистрирате за тези приложения, но ефектът върху мозъка обаче винаги е един и същ. Отначало има ефервесцентно чувство на мотивация, любопитство и дори пристрастяване. Може да прекарате часове в разглеждане на профили, търсейки с надежда съвпадение.

От друга страна, приложения като Tinder също могат да доведат до изтощение и дори до скука. Това е така, защото много хора се чувстват претоварени от толкова много възможности и стресирани от честите разочарования. Може да кажем, че макар днес да е по-лесно от всякога да намериш партньор, е много по-трудно да намериш любовта.

Ефектът на Tinder
Той твърди, че въпреки че нашите сексуално-афективни нужди не са се променили, начинът, по който флиртуваме, се е променил.

Освен това тези нови технологични механизми невинаги са задоволителни. Въпреки че е вярно, че много хора са намерили настоящите си партньори благодарение на тези ресурси, не може да пренебрегнем психосоциалния феномен, който те причиняват.

Изследване, проведено от университета в Сидни, показва, че тези технологични инструменти увеличават психологическия ни стрес. По-конкретно, тези, които използват плъзгащия механизъм като Tinder (ако харесвате някого, го плъзнете надясно, и наляво, ако не го харесвате).

Антропологът и биолог Хелън Фишър твърди, че хората стават все по-претоварени и стресирани от този вид срещи. Изглежда, че докато около 12 процента успяват да консолидират връзки, други индивиди, които използват приложения за запознанства, след месеци или дори години на използване чувстват, че са си губили времето.

Приложения, които се стремят само да активират системата за възнаграждение на мозъка
Никой не може да отрече, че тези иновативни ресурси насърчиха дестигматизирането на сексуалността. Освен това те позволяват на тези, които се регистрират, да имат нови преживявания, да се срещат с нови хора и евентуално да намерят истинска любов. Ефектът на Tinder обаче предполага, че тези приложения имат огромно въздействие върху мозъка.

Умът ни несъзнателно търси привлекателни лица и тела. Чакаме съвпадения. Ние жадуваме за известия и фантазираме за бъдещи срещи. Всъщност Tinder причинява хиперактивност в областта на мозъка, обработваща наградите.

Въпреки че изпитването на прилив на допамин не е лошо нещо, очакването да го чувствате през цялото време е лошо. Това ни прави пристрастени, докато чакаме нови известия от потенциални партньори.


Уморени от разочарования и призраци
Ефектът на Tinder твърди, че все повече потребители се чувстват изтощени от толкова много разочароващи срещи. Близо 50 процента от съвпаденията дори не водят до съобщения за среща. Това може да бъде разочароващо. Въпреки това потребителите са склонни да бъдат по-стресирани от неуспешни срещи и преживявания с призраци (хора, които изчезват, без да кажат нищо).

Гледане на потребителите като профили, а не като хора
В действителност любовта в ерата на Tinder е геймифицирана. С други думи, търсенето на бъдещи партньори е превърнато в технологична игра. Понякога това дехуманизира процеса до степен да го превърне в разочароващ маркетинг. В резултат на това да се регистрирате в приложение за запознанства означава да станете профил, а не толкова човек.

Това означава, че често губим процесите и измеренията, които се случват само при взаимодействия лице в лице. Освен това понякога може да отхвърлим тези, които биха били страхотни съвпадения, само защото профилните им снимки не ни харесват.

От друга страна, ефектът на Tinder твърди, че тези приложения подхранват идеята, че рано или късно идеалният човек ще се появи или че винаги ще има някой по-добър. Необходимостта да продължи да търси поставя индивида в стресова позиция, претоварен с избор.

Така че, ако ефектът на Tinder твърди, че разочарованието ще се случи в даден момент, как може да бъде избегнато?

Как да използвате Tinder, без да страдате от странични ефекти
Вярвате или не, мозъкът ви не е подготвен да има толкова много сексуално афективни възможности. Двадесет срещи на месец могат да бъдат твърде много за всеки. Прекарването на часове в разглеждане на профили може да бъде също толкова прекомерно.

Следователно, вашето психично здраве ще го оцени, ако намалите времето, което прекарвате в това приложение, и броя на срещите, които организирате.
• След лоша среща или разочарование прекарайте известно време без достъп до приложението. Не започвайте рибаунд връзка, опитвайки се да намерите някого, който да ви помогне да забравите лошото си преживяване. Най-добре е да оставите да минат няколко седмици, да се срещате с приятелите си и да оставите тези приложения настрана.
• Пазете се от пристрастия и прекомерни изисквания. Естествено, вие сте привлечени от най-атрактивните профили. Но не се вманиачавайте в търсенето на идеалния човек. Намерете истински хора, които освен външния си вид могат да ви дадат това, от което се нуждаете най-много. Любов, уважение, съпричастност и добри моменти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X