Напишете дума/думи за търсене

Как влияе кучето върху човешкия мозък

Да имате куче, означава да прекарвате голяма част от времето си в грижи за него. Трябва да го извеждате на разходка, да сте в крак с ветеринарните прегледи и да се примирявате с факта, че често съсипва обувките ви. В замяна обаче то ви дава добро здраве и щастлив живот.

Скорошно проучване, проведено от експерти от университета в Базел и публикувано в Plos One, установява, че кучето укрепва мозъка. Учените провели няколко теста и открили, че мозъчната дейност е от полза от компанията на нашите приятели кучета.

Споменатото изследване имало за цел да установи дали притежаването на куче причинява някаква забележима промяна в мозъка. За да разберат, изследователите събрали група от 21 доброволци. В три сесии участниците имали контакт с куче, а в допълнителни още три контролни сесии общували с плюшено животно. Всяка сесия се състояла от пет двуминутни фази с нарастващ интензитет на контакт с кучето или плюшеното животно от първата до четвъртата фаза.

Изследователите измервали притока на кръв в различни области на мозъка на участниците с инфрачервени сензори. Резултатите разкриват, че тези, които взаимодействат както с кучета, така и с играчки, показват значително активиране на префронталния кортекс. Тази област на мозъка е свързана с вниманието, емоциите и вземането на решения.

Участниците, които общували с кучетата, демонстрирали по-голяма мозъчна активност от контролната група. Това предполага, че взаимодействията с кучета активират по-силни процеси на внимание. В проучването кучетата също предизвикват по-голяма емоционална възбуда, отколкото когато участниците взаимодействат с плюшените играчки. Затова изследователите заключили, че кучето укрепва мозъка.


Други проучвания
Проучване, проведено през 2009 г., установява, че нашите космати приятели са чудесен вариант за намаляване на стреса и подобряване на настроението.

Това изследване също оценява ефекта от галене и глезене на куче. На участниците било позволено да правят това в продължение на десет минути. След това време е имало значително намаляване на дихателната честота и мускулното напрежение. Има и доказателства за значително намаляване на кортизола - хормона на стреса.

Друго интересно проучване препраща информация между Шведския национален регистър на пациентите, социодемографски данни, причини за смъртта и собственост на кучета. Констатациите били изненадващи. Оказва се, че наличието на куче изглежда намалява вероятността от смърт от сърдечносъдови заболявания.

Допълнителни доказателства
Друго проучване, проведено от Мичиганския университет през 2020 г., предполага, че притежаването на домашен любимец, особено куче или котка, забавя когнитивния спад при по-възрастните хора.

В това изследване били проведени серия от когнитивни тестове на повече от 1000 души на възраст над 65 години. Някои от тях притежавали домашни любимци, а други не. Резултатите показват, че тези, които са живели с кучета или котки в продължение на няколко години, имат по-добри резултати. В крайна сметка учените стигат до извода, че притежаването на домашен любимец е изключително положително за мозъка.

Но посочват, че наличието на куче или котка у дома не прави никого по-умен. Това, което прави, е да произвежда наистина полезни ефекти, по-специално намаляване на стреса. Отпускането е един фактор, който предпазва мозъка от влошаване. Освен това наличието на куче или котка принуждава собственика му да се движи, да излиза и да общува повече. Животните помагат на индивида да поддържа добри когнитивни функции.

Следователно може уверено да заявим, че компанията на домашно животно повишава благосъстоянието на индивида. Така че, ако имате някакви съмнения относно притежаването на куче, ясно е, че везните са наклонени в полза на тези косматковци. Наистина, да имате куче е силно препоръчително, особено за деца, възрастни хора и тези, които живеят сами.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X