Напишете дума/думи за търсене

Белезите от сексуално насилие при момчета и мъже

Сексуалното насилие над деца е един от най-потулваните ужаси в новата история на човечеството.

Проучване, проведено в Австралия, изчислява, че 1 от 11 момчета и 1 от 4 момичета са били жертва на някаква форма на сексуално насилие над деца. Преобладаващото мнозинство от насилниците са мъже (97%), както и много от жертвите. Всъщност около 26% от всички жертви на сексуално насилие са момчета и мъже.

Много жертви на сексуално насилие носят преживяното със себе си през целия си живот. Това е бреме, от което не могат да се отърсят. Това също е форма на травма, която невинаги е очевидна. Те не се чувстват добре, но не могат да разберат защо.

Жените болезнено, но прогресивно се изправят срещу културата на мълчание около този вид сексуално насилие. Но все още има много стигми около мъжете, които са били малтретирани, и съвсем малък процент от тях съобщават за нещата, които са им се случили като деца.

Културата на мълчанието
Изключително трудно е за момчета или мъже, преживели сексуално насилие като деца, да говорят за това. В нашия патриархален свят момчетата вярват, че ако не израснат в позиция на власт, те са слаби и няма да оцелеят.

Изисква се дълбоко ниво на крехкост, за да могат мъжете да приемат ролята на жертва. Това означава навлизане в емоционална територия, която в повечето случаи никой никога не им е показал как да изследват. Това е един от най-жестоките аспекти на начина, по който възпитаваме момчетата от малки.

Когато мъж признае, че е бил жертва на сексуално насилие, той отваря своята „мъжественост“ за нападки, неверие и съмнения относно своята сексуална ориентация. Това носи двойно повече болка. Момчетата също са склонни да реагират с недоверие на насилието. За тях е изключително трудно да приемат, че „това“ наистина им се е случило. Незабавната им мисъл е, че никой няма да им повярва.

Силата на сексуалното насилие над момчета
Сексуалното насилие над момчета невинаги е свързано с търсенето на удоволствие от насилника. В много случаи това е просто акт на контрол, унижение и власт над жертвата. Когато тези жертви са мъже, травмата често оставя дълбока рана по отношение на тяхната сексуална идентичност, мъжественост и бъдещи връзки. 

Сексуалното насилие не е само физическо. Психологическото насилие и стигмата, която идва от малтретирането, често са по-лоши за оцелелия от самото физическо насилие. Този тип насилие е свързано с власт.

Насилникът използва насилие срещу момче като демонстрация на силата си като възрастен. Той винаги го прави по тънката линия на неспособността на жертвата да определи ясно разликата между секс със и без съгласие.

Това води до непреодолимо чувство за вина у момчето. То ще се нуждае от много по-високо ниво на емоционална зрялост, за да го обработи, отколкото в момента. Нещо, което прави това преживяване толкова вредно и опасно.

Скритите ужаси на един порочен патриархат
На много хора им е трудно да разберат, че сексуалното насилие от мъже срещу мъже е продължение на патриархалното господство. В много случаи мислим за това като за система, която дава на мъжете власт над жените. Това, което наистина прави, е да им дава власт над слабите и безпомощните.

Това е опасна игра, която нашата култура продължава да крие твърде дълго. Това е система, с която трябва да спрем да се борим по линия на пола и да започнем да се борим като човешки същества. В крайна сметка тя е вредна както за мъжете, така и за жените.

Психологически белези
Психологическите белези, оставени върху момчетата, които са били сексуално малтретирани, имат някои общи неща с белезите на момичетата, които също са преминали през това. И в двата случая депресията е почти незабавна реакция. Чувството за вина и ниското самочувствие също бързо се проявяват.

Нивата на самочувствие намаляват значително в случаите на сексуално насилие. Ако никога не излезе наяве и още по-лошо, ако продължава да се случва, чувствата на срам, мръсотия, болка, изоставеност и безсилие продължават да растат. Детето живее в свят, който не може да контролира и не може да направи нищо, за да спре насилника да злоупотребява с него.

Когато жертвата е дете, и е преживяло всичко, описано по-горе, в допълнение към социалния натиск и обществени модели, които им пречат да приемат, че са били малтретирани.

В много случаи това също създава дълбока рана в тяхната сексуална идентичност, която те не винаги могат да излекуват. Всички тези неща работят заедно, за да им попречат да започнат своя лечебен процес. Междувременно травмата ще продължи да се влошава с времето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X