Напишете дума/думи за търсене

Да те боли глава от оргазъм - нормално ли е?

Главоболието от получен оргазъм или главоболието, свързано със сексуалната активност, са често срещани проблеми. Смята се, че засягат 80% от мъжете. Вероятно е почти всеки да изпита този дискомфорт в даден момент от живота си.

Проучвания показват, че 75% от случаите са свързани с главоболие от самите оргазми. Останалите 25% обаче са преди оргазма, което означава, че се случват по-рано. Интензивността и тежестта на главоболието варират от човек на човек.

Причини

Обикновено главоболието от оргазъм се причинява от увеличаване на сексуалната възбуда. Това кара мускулите на врата и главата да се свиват. Друга възможна причина е повишеното кръвно налягане.

Проучване от Медицинското училище на Университета Уейк Форест гласи, че хората, които страдат от мигрена, са склонни да изпитват по-силно сексуално желание от тези, които страдат от други видове главоболие. И мигрената, и сексуалното желание са причинени от ниски нива на серотонин.

Друго проучване от клиничната болница към университета във Валядолид показва, че оргазматичните главоболия могат да бъдат свързани с активността на хипоталамуса. Сексът я увеличава, което би предизвикало главоболието. Учените обаче изясняват, че все още са необходими повече изследвания на тази теория.

Как се усещат тези главоболия?
Обикновено главоболието от оргазъм се появява внезапно преди, по време или в края на секса. Болката е пронизваща и мнозина я описват като мълния в главата. Това е един от най-тежките видове главоболие.

В други случаи дискомфортът започва като тъпа болка в тила и врата. Малко по малко, с увеличаване на сексуалната възбуда, тя се увеличава.
Може да продължи от една минута до три часа или дори няколко дни.
Понякога болката ще намалява постепенно, докато напълно изчезне, докато друг път болката ще изчезне толкова бързо, колкото се е появила.

Този тип главоболие може да се появи веднъж или няколко пъти в рамките на няколко месеца. Смята се, че 50% от хората, засегнати от него, ще изпитат тези епизоди в продължение на половин година. 40% ще ги имат до една година. Те са най-често срещани при мъжете на възраст между 25 и 35 години.

Кога трябва да посетите лекар?
Главоболието от оргазъм се счита за доброкачествено. Обикновено няма от какво да се притеснявате. Има обаче случаи, в които може да има друго, неоткрито състояние. Ако болката е твърде силна и внезапна, препоръчваме да говорите с вашия лекар.

Също така препоръчваме да посетите медицински кабинет, ако се появят други симптоми:
• Повръщане
• Скованост на врата
• Загуба на чувство
• Много силна болка, продължаваща повече от един ден
• Загуба на съзнание
• Припадъци

Не ме боли глава. Фригидна съм

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X