Напишете дума/думи за търсене

Защо оранжевите котки са толкова специални

Котенцата с цвят на пламък са естествено очарователни и хората ги намират за неустоими.

Генът, отговорен за оранжевия цвят, е свързан с пола и е много вероятно оранжевата котка да е мъжка, отколкото женска. А е доказано, че котараците са по-приятелски настроени от женските котки.

Учени от Калифорнийския университет са изследвали 189 собственици на котки в проучване, публикувано в изданието на Anthrozoos през октомври 2012 г. Според резултатите повече хора оценяват оранжевите котки като най-приятелски настроени, докато белите котки били характеризирани като дистанцирани, а петнистите котки били твърде своенравни. Според експертите оранжеви котки се намират на най-ниското стъпало по скалата за агресия.

Оранжевите котки започват да общуват с хората много рано в живота си (на възраст от 3 и 9 седмици), което оказва значително влияние върху личността им. Те обичат да играят много с всеки, така че взаимодействието им с хората е по-положително. В резултат на това те растат по-привързани към стопаните си.

Котенцата не развиват страх от хората, ако започнат да общуват с тях още като малки. Ако социализацията се забави, животинките израстват като срамежливи и плахи котки. Също така генетичните фактори влияят върху тяхната личност и привързваща природа.

Какво е толкова специалното в оранжевите котки?
Те се различават от котките от други цветове по различни начини според френски учени, водени от биолога Доминик Понти. Екипът провежда проучване, изследващо честотата на варианта на оранжевия ген сред популациите на котки. Изследователите са анализирали 30 популации котки във Франция и са събрали данни от 56 до 491 котки от всяка популация. Резултатите са интригуващи и представят три тенденции, които те наблюдават по отношение на тази конкретна популация котки.

1. По-често се срещат в селските райони
За разлика от градските райони, селските райони имат повече оранжеви котки, тъй като социалните условия в селската среда благоприятстват множественото чифтосване. В градска среда както женските, така и мъжките котки имат по няколко партньора. Но в селска среда котараците могат да се чифтосват с безброй женски котки, но женските са склонни да се чифтосват само с един партньор.

Изглежда, че оранжевите мъжки котки имат по-висок социален статус, следователно те се радват на по-голям репродуктивен успех в селските райони.

2. Те са по-склонни да участват в рисковано поведение
Участието в рисковано поведение води до смърт, така че оранжевите котки са по-рядко срещани в райони с по-голям риск от смъртност.

В градските райони оранжевите котараците може да не се радват на висок социален статус. В гъста среда женските котки получават възможност да се чифтосват с много мъжки котки.

Повече от физическата конкуренция, мъжките котки зависят от конкуренцията на сперматозоидите за репродуктивен успех. Следователно оранжевите мъжки котки, които са силно конкурентни, доминиращи и агресивни, влизат в битки с други котки или друго рисковано поведение, което увеличава риска от смърт. Това също обяснява защо наличието на тези котки е по-малко в градовете.

3. Те показват по-голям сексуален диморфизъм
Оранжевите мъжки котки тежат повече от неоранжевите мъжки, а оранжевите женски котки тежат по-малко от неоранжевите женски. Този модел е документиран в Австралийския журнал по зоология.

Имайки предвид тези резултати, изследователите излизат с теория, че поради физическите и поведенчески различия, оранжевите котки, особено котараците, зависят от различни репродуктивни стратегии. Не само защото са с по-големи размери, но вероятно са по-агресивни според проучване, което показва връзка между размера на тялото на мъжката котка и агресията към други котки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X