Напишете дума/думи за търсене

Най-важната черта за привличане и как води до любов

При едно антропологично проучване на бушмените в Ботсвана учените попитали краля на племето дали би се оженил за жена, която е по-умна от него.
Той отговорил: „Да, защото тя също би ме направила умен“.

Днес 80 процента от необвързаните казват, че „трябва да имат“ или намират за „много важно“ да имат някой със същото ниво на интелигентност. А 89 процента биха се обвързали с някого, който е „значително“ по-добре образован и/или по-интелектуален от тях самите.

Защо търсим интелигентни партньори?
Защото интелигентността идва с множество предимства. Свързва се с по-висок доход и по-изострено чувство за хумор, както и с креативност, социална проницателност, двигателна координация и умение за решаване на проблеми.

Човек, който е „умен“, е гаранция за връзка. Множеството данни,
събрани от Match.com и други сайтове за запознанства, показват, че хората сме естествено привлечени от някого с нашето ниво на интелигентност.

Подобното търси подобно
Други фактори също играят роля при избора на партньор. Времето е важно. Ако не сте готови за сериозни отношения, няма да забележите най-умния човек в стаята, дори ако той или тя седи в скута ви.

Склонни сме да се влюбваме в някой със същия социално-икономически произход, степен на добър външен вид, същите религиозни и социални ценности и същите репродуктивни цели.

Основната химия на тялото също играе роля.

Често казваме, че „имаме химия“. За да разберем какво означават наистина тези думи, експертите събират информация за всяка мозъчна система, свързана с всяка личностна черта.

Хората сме развили четири широки стила на мислене и поведение, свързани с четири основни химически системи в мозъка: системите на допамин, серотонин, тестостерон и естроген.

Ако имате силно изразена допаминова система, тогава вие сте в графата „изследователи” и сте склонни да поемате риск и да търсите новости, както и да сте спонтанни, енергични, любопитни и креативни.

И след като експертите проучили избора на запознанства на над 50 000 членове на Chemistry.com (дъщерно дружество на Match.com), открили, че изследователите гравитират към други изследователи. Независимо дали са туристи, които изследват света, или индивиди, интересуващи се от симфония или поезия, изследователите са привлечени от хора, които се присъединяват към тях в техните физически или интелектуални приключения.

Строителите са мъже и жени, които са силно изразени към чертите, свързани със серотониновата система, и също търсят подобен партньор на тях. Тези мъже и жени са предпазливи и традиционни. Те уважават авторитета, следват правилата, обичат графици и са склонни да бъдат подредени и съвестни. И те търсят любим еднакво нетърпелив да изгради семейство, дом и общност.

Когато противоположностите се привличат за романтика
Но другите два биологични типа - режисьорът и преговарящият, търсят своята противоположност. Режисьорите, които са особено изразителни по отношение на тестостерона, са склонни да бъдат аналитични, директни, решителни, твърди и добри в неща като математика, инженерство, механика, компютри и/или музика.

Въпреки това те са особено привлечени от типа с висок естроген - преговарящите, тези, които виждат голямата картина и имат въображение, които са интуитивни, състрадателни и притежават устни и социални умения.

Всеки от нас е сложна комбинация от всички тези мозъчни системи и свързаните с тях стилове на мислене и действие. Но ние имаме различни личности, базирани отчасти на нашата биология.

Въпреки това може да влезете в стая, пълна с хора от вашия тип, и да не се влюбвате във всички тях.

Ето къде идва интелигентността.

Сред този набор от потенциални партньори, вие все още ще търсите подобни на вас по интелект.

Интелигентността се предлага в много разновидности. И когато за първи път срещнете някого, сте склонни да претегляте малкото неща, които знаете за него, след което да го оценявате на базата на тези хапки информация. Дайте шанс на потенциален партньор да покаже своя блясък.

Колкото повече опознавате някого, толкова повече го харесвате и толкова повече си мислите, че прилича на вас. Може дори да задействате мозъчната си верига за интензивна романтична страст. "Умен" е афродизиак за любовта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X